Sport Sport-topp

Hamilton drygade ut ledningen

Lewis Hamilton tog fjärde raka triumfen när han var snabbast på Hockenheim-banan på söndagen.
Lewis Hamilton tog fjärde raka triumfen när han var snabbast på Hockenheim-banan på söndagen.

Lewis Hamilton är i pole position för en tredje raka VM-titel i formel 1.Britten utnyttjade konkurrenten Nico Rosbergs svaga start, tog säsongens fjärde raka seger i Tysklands GP – och drygade ut totalledningen.– Jag gjorde inte några misstag, sade Hamilton i segerintervjun.

Att det var Lewis Hamilton som till slut stod och segersprutade väl vald mousserad dryck på söndagseftermiddagen var både väntat och oväntat.

Väntat då de senaste två årens världsmästare, efter en trög start på säsongen, toppade totalställningen efter tre raka segrar och fem triumfer på de föregående sex tävlingarna.

Oväntat då Nico Rosberg, stallkonkurrenten i Mercedes, hade visat att han mycket väl skulle kunna återta totalledningen när det var dags för Hockenheims GP. Tysken – som var i klar ledning efter att ha vunnit de fyra första deltävlingarna, men därefter bara vunnit ett av sju race – var snabbast på samtliga tre tidsträningar på "hemmabanan" och tog pole position i lördagens kval. Dessutom vann Rosberg senast – 2014 – Hockenheim stod värd för en F1-tävling.

Tog starten och höll ledningen

Men när väl söndagens tolfte VM-deltävling avgjordes var det Lewis Hamilton som var starkast.

Igen.

Rosberg fick en svag start och var bara fyra in i den första kurvan bakom Hamilton, Daniel Ricciardo och Max Verstappen. Rosberg körde visserligen upp sig till andra plats, men efter att ha straffats med fem sekunders tidstillägg efter en incident med Max Verstappen på det 29:e varvet försvann segerförhoppningarna.

Hamilton höll sin ledning hela vägen in i mål och går på sommaruppehåll – nästa deltävling är Belgiens GP den 28 augusti – med en totalledning som växte från sex till 19 poäng ned till Rosberg.

– I dag handlade det om att hålla sig kall och jag gjorde inte några misstag. Känslan var att jag gjorde det riktigt bra. För egen del var inte gårdagen (då han blev tvåa i kvalet) perfekt, men det är sådana saker du drar lärdomar av, sade Hamilton.

Rosberg var, av förklarliga skäl, besviken.

– Det här var riktigt, riktigt tufft. Starten gick helt snett – ingenting fungerade.

Ericsson nöjd och missnöjd

Svenske Sauberföraren Marcus Ericsson körde upp sig från 22:a och sista startplats till 18:e och kunde ta med sig två positiva saker:

+ Efter att ha kraschat rejält på träning och sedan brutit Storbritanniens GP, och därefter kraschat i kvalet och slutat på 20:e plats i Ungern blev det lugnare i Tyskland.

– Skönt att få en helg utan strul, sade Ericsson, som var elva på fredagens första tidsträning, till Viasat.

+ Efter att ha blivit besegrad av stallkonkurrenten Felipe Nasr de fyra senaste tävlingarna fick Ericsson till ett trendbrott, då brasilianen Nasr tvingades bryta.

– Vi gjorde vad vi kunde med det vi har. Mer kan man inte göra. Nu tar vi sommaruppehåll och så ska vi komma tillbaka till Spa starkare, sade han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset