Sport

Hammarbys hörnor gav femte avgörande

Hammarbys Robin Sundin satte 2–1 på hörna i den fjärde kvartsfinalen mot Sandviken.
Hammarbys Robin Sundin satte 2–1 på hörna i den fjärde kvartsfinalen mot Sandviken.

Hörnstarka Hammarby har tvingat fram en femte och avgörande SM-kvartsfinal mot Sandviken.Stockholmslaget vände och vann den fjärde matchen med 3–2 och kvitterade till 2–2 i matcher.– Vi hade grymt bra försvarsspel, säger lagkaptenen Adam Gilljam till TT.Samtidigt fortsätter borta vara bäst mellan Edsbyn och Bollnäs.

Hammarby har hittat slutspelsformen efter att ha varit utspelat i de två första kvartsfinalmötena med Sandviken (förlust 4–8 och 3–7).

Efter torsdagens 7–6-seger i Sandviken blev det 3–2 hemma på Zinkensdamms IP i Stockholm på lördagen.

– Alla var grymt besvikna i de två första matcherna då vi spelade lite slarvigt. Men det finns en jäkla vilja och talang i det här laget, säger lagkaptenen Adam Gilljam.

"Stålmännen" från Sandviken inledde lördagens match bäst och Dennis Henriksen gav laget ledningen i den sjätte matchminuten med ett skott från höger.

Efter ledningsmålet tappade Saik spelövertaget. Hammarby stabiliserade defensiven och tryckte ned Sandviken på egen planhalva.

Två hörnmål

Mellan den 10:e och 37:e matchminuten noterades Hammarby för sex hörnor. Och mål på två av dem.

Felix Nyman kvitterade till 1–1 med ett dragskott och notoriske hörnskytten Robin Sundin prickade in 2–1. Men lagkapten Gilljam såg en annan anledning till segern.

– Vi hade grymt bra försvarsspel. Alla kliver in i sina roller. Vi har en gemensam bild av vad vi ska göra.

Bandyinramningen för de 3 595 åskådarna på Zinkensdamm var perfekt: tvåplusgradig värme och strålande solsken. För spelarna innebar det problem. Flera aktörer i båda lagen hade kritat kol under ögonen för att motverka det starka ljuset.

– Det var jättesvårt. Solen lyste starkt. Det var framförallt svårt i spelsituationer när man vänder upp och inte har koll på alla spelare, säger Gilljam som själv valde bort kolstrecken på kinderna.

I en intensivare andra halvlek med flera utvisningar avgjorde Hammarbys Misja Pasjkin med sitt 3–1-mål på straff i den 69:e matchminuten. Sandvikens Patrik Nilsson reducerade till slutresultatet 3–2.

Nu väntar en femte och avgörande SM-kvartsfinal i Sandviken på måndag. Segraren får möta Västerås i semifinal.

– Det blir som en final. Det hade gärna fått vara måndag i morgon, säger Gilljam med ett leende.

Jämnt i Hälsingland

Kvartsfinalen mellan Edsbyn och Bollnäs är även den utjämnad till 2–2 i matcher.

Edsbyn misslyckades nämligen med att avgöra på hemmaplan och förlorade med 4–5 på sena lördagseftermiddagen.

Femte och avgörande match i Bollnäs på måndag. Samtliga möten hittills i matchserien har slutat i bortasegrar.