Sport Fotboll Sport-topp

Hamrén: "Beslut som mognat fram"

Erik Hamrén slutar efter EM i sommar.
Erik Hamrén slutar efter EM i sommar.

Redan för tre veckor sedan meddelade Erik Hamrén att han kliver av som förbundskapten efter EM i sommar.Beskedet gavs under vinterturnén i Abu Dhabi.– Det är ett beslut som mognat fram under fjolåret, säger han.

Han kom från Rosenborg i november 2009 och han lämnar över till en ännu okänd efterträdare någon gång i juni, helst så sent som möjligt, allra helst en bit in i juli.

Redan i höstas hade han bestämt sig för att sluta.

– Egentligen hade jag bestämt mig före playoff-matcherna mot Danmark, men när jag berättade det för mina närmaste medarbetare och min hustru efter den sista matchen, tyckte de att jag skulle fundera lite till och inte ha så bråttom med mitt beslut.

Så han funderade.

Och kom fram till samma beslut.

– När vi åkte till Dubai den 2 januari fanns det ingen tvekan. När Håkan Sjöstrand (förbundets generalsekreterare) och jag satte oss ned och pratade i Abu Dhabi meddelade jag mitt slutgiltiga beslut. Jag har i mitt tyckte haft svensk fotbolls allra finaste och bästa jobb i snart 6,5 år. Det har varit en fantastisk tid och det är inte slut än. Minst sju landskamper återstår och jag ser verkligen fram emot EM i sommar.

– Vi ska göra en bra prestation och vi ska göra ett bra resultat. Men efter EM känns det rätt att sluta, någon annan får ta över och det är dags för mig att göra något annat.

Ringde Zlatan

– Jag väljer att meddela mitt beslut nu för att slippa spekulationer, för att slippa frågan men också för att ge Håkan (Sjöstrand) och förbundsstyrelsen tid att hitta en ersättare, att hitta nästa förbundskapten.

Nyheten om att Hamrén slutar läckte ut på måndagsmorgonen, men presskonferensen strax efter lunch på var inplanerad. Därför ringde Hamrén i söndags en enda spelare för att berätta vad som var på gång. Någonstans i Frankrike svarade Zlatan Ibrahimovic.

– Vi tog ett snack efter matchen (Paris SG mötte S:t Etienne), han är min lagkapten, och självklart ville jag meddela mitt beslut så att han slapp få veta det via media.

– Men vårt samtal stannar mellan oss, säger Hamrén.

Kan ta en paus

Hur hans yrkesliv gestaltar sig efter sommarens EM, vet han inte.

– Vi får väl se, det är ju det som är speciellt med det här jobbet. Det är sällan man får söka jobb. Det beror på vad som dyker upp. Jag känner fortfarande suget efter fotboll, men om inget intressant dyker upp har jag inget emot en liten paus. Vi får se. Jag stänger inga dörrar, varken till landslags- eller klubbfotbollen.

– Jag älskar fotboll och att hålla på med den.

I mars tar Hamrén ut truppen till två landskamper, mot ännu oklart motstånd på bortaplan den 24 mars och mot Tjeckien på Friends den 29 mars.

Blandat bland spelarna

Hur är situationen bland spelarna just nu?

– Läget bland spelarna är lite blandat. Vi har spelare som har gjort bra resultat. Jag tänker på John Guidetti. Vi har några som bytt klubbar och vi får se om det händer något mer det här dygnet. Tyvärr är det lite för många som har för lite speltid just nu, vilket inte är bra.

– Jag hoppas att det ska ordna sig fram till trupputtagningen (troligen 11 maj) och sommaren.

– Sedan finns det alltid de som är i toppform, jag tänker på Zlatan och hans två mål.

– Det får också gärna vara någon som knackar på och vill vara med.