Sport

Hamrén hade hoppats på Elm

Rasmus Elm får inte dra på sig landslagströjan i sommar. Arkivbild.
Rasmus Elm får inte dra på sig landslagströjan i sommar. Arkivbild.

Erik Hamrén höll in i det sista dörren till EM-truppen öppen för Rasmus Elm.Men i måndags kom det trista beskedet.– Han har åkt på halsfluss igen och måste vila i två veckor till. Han har inte den fysik som krävs för att spela, säger Hamrén.

Kalmarmittfältaren var given i Hamréns landslagstrupper så länge han var stark och frisk och även en självklar startspelare.

Elm slog igenom redan under Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten och sågs som en av svensk fotbolls största mittfältstalanger.

Men de senaste åren har motgångarna kommit slag i slag – och mest har det handlat om hälsoproblem och framförallt en krånglande mage. Elm valde att bryta kontraktet med CSKA Moskva och flyttade hem till Kalmar för att få ordning på kroppen och under lugnare former förhoppningsvis få fart på karriären igen.

Vill se honom i mars

Under senvintern och tidig vår var han på god väg tillbaka och Hamrén vill se honom under landslagssamlingen och landskamperna mot Turkiet och Tjeckien i mars.

Elm var intresserad men kände sig inte redo. Han ville fortsätta att bygga upp fysiken och formen med Kalmar i allsvenskan.

Då kom nya motgångar.

Den senaste en halsfluss som inte läkte utan kom tillbaka.

– Det är tråkigt för oss och trist för honom. Han är en spelare jag trott på under hela min förbundskaptenstid. Jag hade velat ha honom med.

– Jag hade kunnat tänka mig honom i truppen trots att han inte hade fysik för 90 minuter.

– Det var ett av de tråkigaste beskeden i måndags, säger Hamrén.

Gav de trista beskeden

Han delade också ut några trista. Hamrén valde att ringa de spelare som stod nära en plats i truppen men som inte fick plats.

– "Mackan" (Marcus Allbäck, spelaransvarig) tar de roliga samtalen och får kärlek och energi. Jag tar det tråkiga samtalen. Pierre (Bengtsson) som varit med åtta av tolv matcher i kvalet var ett sånt. Ola (Toivonen) samma sak. Det är inga skojiga samtal, men de ska få beskedet av mig, inte via media.

Oscar Wendt, ordinarie i det tyska topplaget Borussia Mönchengladbach, fick som väntat inte plats. Han har många beundrare, men Hamrén är inte en.

– Jag tar de spelare som jag anser vara bäst. Jag har full respekt för att andra har andra åsikter än jag. Sån är fotbollen, man tycker annorlunda, säger Hamrén.