Sport

"Han har gudabenådad fysik"

Zlatan Ibrahimovic på språng. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic på språng. Arkivbild.

Noggrannhet och professionalitet är två avgörande faktorer i hans karriär.Det allra viktigaste?Zlatan Ibrahimovics kroppsbyggnad.– Han har blivit försedd med en gudabenådad fysik, säger Rickard Dahan.

Sjukgymnasten är en av personerna i landslaget som ser till att spelarnas kroppar håller för belastningen under EM i Frankrike.

Alla är, så klart unika, men fysiken hos en i EM-truppen sticker ut.

Zlatan Ibrahimovic.

– Det är svårt att säga vad som är genetik och inte, men han har en anatomi och fysik som gör att han kan utveckla kraft, samtidigt som han ändå har en extremt god flexibilitet i kroppen, säger Dahan.

"Lägga grunden tidigt"

Det är en förklaring till varför 34-årige Ibrahimovic har kunnat behålla formen under den gångna säsongen, trots många matcher med Paris SG och landslaget.

En annan, enligt Sveriges sjukgymnast, är att anfallaren inte lämnar något åt slumpen.

Allt är noggrant och professionellt upplagt.

– Han vet vad som gäller. Han har sett till att omge sig med folk i sin klubb och runt om och ser till sitt bästa i den kontext som han befinner sig i. Och så kommunicerar man ut det. Som ung är man kanske inte så redo att kommunicera ut det, säger Dahan.

– Sedan ser han till att göra det här extrajobbet som inte alltid är så roligt – före träning och efter träning.

"Vill alltid träna"

För Rickard Dahan har tiden efter Sveriges säkrade EM-plats – via playoff-segern mot Danmark – handlat om att försöka uppfylla förbundskapten Erik Hamréns önskan om att bevara Zlatan Ibrahimovics form till matcherna i EM.

Med det i åtanke fick anfallaren ledigt från matchen mot Turkiet i mars och inledde samlingen i Stockholm försiktigt.

Det har dock inte varit enkelt.

– Han vill alltid träna hårt och alltid vara på plan. I fysteamet runt både honom och andra, både PSG och här, så har vi mer sjå med att hålla tillbaka honom. Han vill bara ut och ge järnet jämt, säger Dahan.

– Där har vi mycket nytta av Paul (Balsom, landslagets fysiolog) och fysiologen i PSG som mäter belastning och så kan man få en indikation på hur spelaren ligger belastningsmässigt. Så även om man inte känner av slitage just nu så vet vi att här framme kanske problemen kommer om vi inte drar i handbromsen lite grand.

Om arbetet varit lyckosamt visar sig i Frankrike, och allra först under måndagskvällen då Sverige ställs mot Irland på Stade de France i Paris.

Francois Mori
vill alltid träna hårt och alltid vara på plan, enligt sjukgymnasten. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset