Metrojobb

Han startade eget fack

Allt fler väljer att lämna facket. Nu ger sig ett privat lågprisalternativ in på markanden.

För 59 kronor i månaden ska företaget Jobb & Liv erbjuda rådgivning i arbetsrättliga frågor, rabatt på inkomstförsäkring och utbildningar inom karriärutveckling.
– Jag vet att det finns ett behov av de här tjänsterna. Hos facket måste man köpa hela paketet trots att många bara utnyttjar tio procent av det facket erbjuder, säger Cristian Sjövind, initiativtagare bakom Jobb & Liv.

Företaget lanserar sig som ett alternativ till facket men det finns en betydande skillnad. Det privata företaget får inte förhandla eller företräda sina medlemmar.
– Vi har inte rätt att delta i förhandlingar. Men de som går med hos oss omfattas ändå av kollektivavtalen. Precis som de som inte är med i något fack.

Men är det inte omoraliskt att ta del av fördelarna som facket arbetar fram utan att själv vara medlem?
– Ingen kritiserar dem som inte är med i facket idag. Samma regler ska gälla för dem som väljer att gå med i Jobb & Liv.

Trots utvecklingen med allt fler som lämnar facket tror ändå inte Cristian Sjövind att man kommer att konkurrera ut facken.
– Jag hoppas att facken lyfter sig och blir bättre på att ta tillvara sina medlemmars intressen. Facken har fortfarande en viktig och tydlig roll.

TCO: Det kan locka en del människor

Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO tror inte att Jobb och liv kommer konkurrera ut facken.
– Jag tror att lösningen kan locka en del människor, särskilt de som av ideologiska skäl inte vill vara med i facket. Men för de allra flesta så räcker det inte. Facket erbjuder så mycket mer. Dels på ett materiellt plan med pensionsavsättning och olika försäkringar. Men framförallt så kan facket erbjuda stöd i konkreta situationer på arbetsplatsen där den här typen av företag inte har tillträde. När det är dags för löneförhandling eller någon ska sägas upp, då har företagen ingen lagligt stöd för att närvara.
Snarare ser han fackföreningensrörelsen som ett hot mot sig själv.
– Facken har tagit mycket för givet. Vi har inte varit tillräckligt bra på att tala om vad som ingår i medlemskapet. Det största hotet i framtiden är om facket inte följer med i utvecklingen och anpassar sig efter hur människor idag vill bli företrädda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset