Sport

Hancock siktar på fjärde VM-titeln

Greg Hancock laddar för en ny GP-serie.
Greg Hancock laddar för en ny GP-serie.

Efter tre VM-titlar, start i samtliga GP-lopp (utom ett) sedan 1995 och bergis en miljard körda varv på en speedwayoval är det dags för ännu en GP-serie.Greg Hancock, 45, kan knappt bärga sig.– Jag är fortfarande en 18-åring i huvudet, säger han inför premiären i Slovenien.

Fjolårets VM-tvåa med det breda smajlet är inte redo för någon pensionering än.

Inte ens nästan.

– Jag gillar det här, och jag gillar den riktning speedwayen tar popularitetsmässigt, säger han.

– I Sverige gick intresset ner lite när Tony Rickardsson slutade, men nu tycker jag att det pratas speedway igen. Elitserien verkar bli jämnare än någonsin, och om de styrande bara kan hitta på ett sätt att få in fler svenska förare så kommer det bli ännu bättre.

Den försvenskade amerikanen – efter 14 år i Rospiggarna gör han nu sin sjunde säsong för Piraterna från Motala – ger sig nu in i GP-serien och tänker göra allt för att ta en fjärde VM-titel.

Ny klubb

I fjol var han enbart slagen av Tai Woffinden.

– Jag har bytt klubb i Polen, och tycker det verkar riktigt bra i Torun. Arenan är fantastisk och jag har provat lite nya saker med motorcyklarna. Jag tycker det känns riktigt bra, känner mig i bra form, säger han.

TT: Ärligt talat, om du nu vaknar hemma i Norrtälje och vet att du ska till Polen eller Slovenien och köra för tusende gången på kvällen. Hur lätt är det att gå upp då?

– Lätt. Det här är mitt liv. Jag tycker om den här sporten, och gillar att hålla på. Jag kan slå alla förare, och jag kan förlora mot alla förare. Den här sporten är fantastisk, säger han.

Mr Nice Guy

På upptaktsträffen inför elitseriepremiären röstades Hancock överlägset fram till viktigast för sitt lag och för seriens bästa ledargestalt.

Det där leendet är påkopplat mest hela tiden.

Dock inte alltid – minns bara dusten med Nicki Pedersen i fjol när det blev slagsmål på banan.

– Jag tycker han gick över gränsen. Det var såklart inte bara den gången jag haft problem med honom, men det var där det rann över för mig. Jag gillar fair racing. Efteråt var jag mest arg på mig själv att jag tillät mig bli så arg, som 21-åring hade jag säkert bara svurit åt honom. Men visst, det behövs några busar också. Om alla vore som jag vore det ju inget roligt, säger Greg Hancock.

TT: Vad hade du gjort om du inte fastnat för speedway?

– Oj, jag vet inte... Jag har ju gjort det här sedan jag var fem år gammal. Kanske jobbat på min pappas billackerarfirma i Kalifornien. Det hade också varit ett bra liv.