Sport

"Har fått vara djävulens advokater"

Lars Lagerbäck på onsdagens presskonferens.
Lars Lagerbäck på onsdagens presskonferens.

Den isländska glädjen gick inte att ta miste på i Nice – och den har inte lagt sig än.I EM-basstaden Annecy har Lars Lagerbäck haft fullt upp med att tona ner känslorna.– Vi har fått vara lite av djävulens advokater, säger han.

Presskonferensen går i lättsamhetens tecken. Det skämtas, det skrattas och förbundskaptensduon – Heimir Hallgrímsson och Lars Lagerbäck – viskar då och då små pikar till varandra när den andre letar efter rätt svar på någon av alla frågor.

Stämningen visar tydligt att Island är ett välmående landslag efter 2–1-segern mot England.

Men det finns så klart en hel del skärpa med i bilden.

Det är trots allt hemmanationen Frankrike som väntar i kvartsfinalen i Paris på söndag.

För spelarna blev det påtagligt när några anlände sent till måndagskvällens middag.

– Normalt sätt bryr vi oss inte. Det är inte en stor sak om de inte är väldigt sena. Vi är flexibla. Men spelarna ska inte tro att de har nått målet bara för att de har vunnit mot England, säger Lars Lagerbäck.

– Vi måste fortsätta hålla vår nivå. Vi måste vara 100 procent professionella. Vi ska inte vara slarviga, vi ska alltid vara 100 procent professionella.

– Spelarna ska vara i tid. Vi har inte det som en regel, men det är en del av att vara professionell. Vi hade en middag ute och de kom 20 minuter sent, och det var inte respektfullt.

Med fötterna på jorden

Någon konsekvens blev det inte för spelarna.

Men situationen skapade ett visst allvar som behövs för att tona ner det som händer runt omkring Islands framgång i Frankrike.

Laget har nämligen inte bara imponerande och högljutt stöd under matcherna.

Även intresset på hemmaplan är stort.

Enligt RUV, Islands statliga tv-bolag, såg 75,1 procent av landets befolkning segermatchen mot England.

– Det är så mycket som händer runt omkring men nu börjar vi få ner alla på jorden igen, säger Lars Lagerbäck, som även har uppmärksammat det växande intresset i Sverige.

– Det är klart att jag har märkt det. Jag pratar med folk där hemma och är ute på internet ibland, där jag kan se vad som händer. Det är fint att nämnas i ett positivt sammanhang. Men det som är mest positivt är det som händer här och det vi gör här.

"Samma atmosfär"

Uppståndelsen kring landslaget gör att Lars Lagerbäck påminns om hur det var i Sverige under sommaren 1994.

– Vi fick inte så mycket av informationen där i USA. Internet fanns inte. Vi hade dessutom bara några få mobiler i truppen just då, säger Lagerbäck som var en av förbundskapten Tommy Svenssons scouter under VM-slutspelet.

– Det var först när vi kom tillbaka till Sverige som vi förstod hur stort det var. Hur det var i Sverige då går att jämföra med hur det är på Island nu.

Samma sak gäller känslan som finns i truppen

– Som jag minns det är det samma atmosfär i den här truppen i dag som det var i Sveriges trupp då, säger Lars Lagerbäck.

Ciaran Fahey/AP/TT
Islands förbundskaptener Heimir Hallgrímsson och Lars Lagerbäck på onsdagens presskonferens.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset