Sport Sport-topp

Har Skellefteå i "kikarsiktet"

Frölundas tränare Roger Rönnberg under träning i Frölundaborg, med bland andra Joel Lundqvist i bakgrunden.
Frölundas tränare Roger Rönnberg under träning i Frölundaborg, med bland andra Joel Lundqvist i bakgrunden.

Mentalt har siktet varit inställt i flera år. Nu väntar äntligen drömfinalen mot Skellefteå – en motståndare som Frölunda väntat länge på.– Vi har tagit steg för steg. I år kände man tidigt att vi har en nivå till, säger lagkaptenen Joel Lundqvist.

Frölundaledningen talar gärna om den långsiktiga planen, den som sträcker sig över mer än bara nästa säsong eller nästa slutspel. Exempelvis tog tränaren Roger Rönnberg över laget från och med säsongen 2013–2014 – men fick redan efter ett år sitt kontrakt förlängt till 2019.

Även Rönnberg själv beskriver utvecklingen som en långsiktig process – med årets final som en logisk konsekvens.

– Skellefteå är det lag som vi har jagat i tre år, nu har vi dem äntligen i kikarsiktet, säger han.

– Vi har jobbat hårt för att få chansen att mäta oss mot just Skellefteå. Vi har mentalt jobbat i tre år för att få gå upp mot dem i en final.

Viktig titel

Frölunda har kommit tvåa i grundserien bakom just Skellefteå tre säsonger i rad. Men till skillnad från motståndaren, som är i sin sjätte raka final, har Göteborgslaget haft det lite motigare i slutspelen.

För två år sedan tog det stopp mot Linköping i kvartsfinal, i fjol mot blivande mästarlaget Växjö i semifinal.

Men i år kom till slut finalchansen.

Joel Lundqvist, som var med i Frölundas SM-guldtrupp både 2003 och 2005, lyfter fram segern i Champions Hockey League tidigare i vinter som en viktig ingrediens.

– Man kan väl säga att de sista tre åren, med Roger i spetsen och styrningen på klubben som har blivit, har vi närmast oss steg för steg varje år, säger han.

– Vi hade ett par tuffa år, så det känns bra att vi är där vi är i dag.

Tror på "tjuvsmällar"

Inför resan norrut, i chartrat flygplan på lördagsförmiddagen, ser 34-åringen dessutom lite extra fram emot kampen mot Jimmie Ericsson. Lagkapten i Skellefteå, men också sedan länge god vän från landslagssamlingarna.

– Vi gillar att skoja med varandra. Men ja... det brukar ju bli en och annan tjuvsmäll ute på plan, säger Lundqvist med ett brett flin.

– Vi hörs lite då och då annars. Han är skön. Utanför plan.

Thomas Johansson/TT
Joel Lundqvist tror på Frölunda i SM-finalen. "När vi har spelat på topp har vi lyckats pressa dem och vinna", säger han.

Läs också