Sport

Harju visade vägen när Luleå vann

Tvåmålsskytten Johan Harju. Arkivbild.
Tvåmålsskytten Johan Harju. Arkivbild.

Luleås lagkapten hade inte gjort mål i SHL sedan den 27 oktober – då slog Johan Harju till med två fullträffar mot Skellefteå på torsdagskvällen.– Klart skönt, och det var rätt match att hänga dit dem, säger 29-åringen.

Det tuffa och underhållande norrderbyt slutade 5–2 till det formstarka hemmalaget, som tagit 28 poäng på de senaste elva matcherna.

– Det var otroligt skönt att få visa vår fantastiska hemmapublik och hela staden att vi är så mycket bättre än i september då vi förlorade två matcher mot Skellefteå, säger Johan Harju.

Luleå förlorade dubbelmötet mot ärkerivalen från Västerbotten i inledningen av säsongen. Men Johan Harju var stark då, särskilt i returmatchen på bortaplan då han gjorde två mål.

En slump att det nu blev två nya mål mot Skellefteå?

– Jag vet inte, eller så är det för att de här matcherna är de roligaste att spela under hela säsongen. Hela staden snackar om derbyna, det är viktigt för alla, säger lagkaptenen.

Klättrar i tabellen

Norrbottningarna klättrar till fjärde plats i SHL-tabellen efter derbysegern.

– Skönt att vi kunde studsa tillbaka efter förlusten mot HV 71 senast, säger Johan Harju.

Tabelltvåan Skellefteå inledde vassast men två numerära underlägen gav Luleå chansen att ta tag i taktpinnen.

Jacob Lagacé dundrade in 1 – 0 till Luleå i numerärt överläge efter sju minuter.

Hemmalaget behöll sedan greppet om matchen, trots att Skellefteå kvitterade två gånger.

Johan Harju stötte i n 3 – 2 i början av tredje perioden, ett mål som blev omdiskuterat.

– Det skulle ha dömts bort, det borde ha varit utvisning för crosschecking på vår målvakt, säger Hans Wallson, Skellefteås tränare.

Inte rätta drivet

– Men det var inte det som avgjorde matchen. Vi har inte det riktiga drivet, om vi ska summera matchen, det är något som saknas, vi får inte upp farten riktigt och kommer inte inpå mål som vi vill.

Johan Harju gjorde sitt andra mål för kvällen med åtta minuter kvar att spela. Hemmalaget stängde sedan matchen med effektivt och uppoffrande försvarsspel.

– Vi har ett stabilt grundspel som vi håller oss till och så gör Joel (Lassinantti) några viktiga räddningar som gör att vi tar hem segern. När Skellefteå slog oss två gånger i september var vi för dåliga. Nu är det annorlunda, säger 29-åringen.