Sport Fotboll

Hasse tar upp fajten med vännen Lasse

Finlands nya förbundskapten Hasse Backe inför premiärmatchen mot Sverige på söndag.
Finlands nya förbundskapten Hasse Backe inför premiärmatchen mot Sverige på söndag.

Lasse Lagerbäck är kompanjon, vän och kollega som expertkommentator. Nu tar Hasse Backe upp fajten även som förbundskapten.– Man kan inte låta honom härja fritt i Norden med bra resultat och det sade jag faktiskt till honom när jag tog jobbet, säger Finlands nye boss.

Backe debuterar i rollen mot Sverige i Abu Dhabi på söndag. Något han längtat efter. Suget efter att träna och leda ett lag kom smygande, växte sig starkare och i slutet av förra året kände han att det inte räckte med att kommentera fotboll.

– Första åren efter New York var jag ganska trött på det men har du hållit på med det här i 30 år är det svårt att lägga av.

– Man satt där och kommenterade och blev lite småförbannad och tänkte att så här får det inte se ut, säger Backe och skrattar.

Kan Lasse kan Hasse?

Därför hoppade han på utmaningen i Helsingfors. Finland har ännu inte nått ett VM eller EM. Det hade inte heller Island gjort när Lagerbäck tog över. Nu väntar EM-slutspelet i Frankrike för Islands populäraste svensk. Backe åker också dit. Island kommer han att följa noga.

Redan den 6 oktober drabbar vännerna samman i VM-kvalet.

– Då blir det åka av i Reykjavik, säger Backe.

Eller kanske inte.

– 0–0 och ingen kliver över mittlinjen, säger Backe och skämtar om att han och Lasse Lagerbäck är formade i samma försvarsinriktade, minimalistiska skola, lärjungar som de är till Bob Houghtons och Roy Hodgsons fotbollsfilosofi.

– Vi har varit med ända sedan 1970-talet och formats av våra engelska vänner.

Uppenbarligen ger det resultat.

Och lyckades Lagerbäck med Island finns det inget som säger att Backe inte ska kunna krångla Finland till ett mästerskap.

– När jag jämför spelare för spelare mellan Finland och Island har jag den ingången att kan Island borde Finland också kunna. Det är inte någon större skillnad.

Zlatan skillnaden

Jämfört med Sverige?

– Jag tror inte det är så stor skillnad bortsett från en man och det vet alla vem det är.

Förutom Island väntar Kroatien, Ukraina och Turkiet i VM-kvalet.

– Vi kommer att vara nederlagstippade i varje match. Alla behöver vara i topp fysiskt, alla måste köpa hur vi spelar och förstå att vi inte har något val om vi ska slå de bästa.

Kanske dyker Daniel Sjölund upp lagom till kvalet. Backe ser gärna att veteranen kommer tillbaka till landslaget.

– Jag pratade med Daniel strax före jul. Tycker att han haft en fantastisk säsong i Norrköping. Vi håller dörren öppen. Vi får se hur det ser ut. Det är inget definitivt nej. Han skulle vara nyttig för oss, så tekniskt skicklig som han är, säger Backe.

Och så det här med att han är kompanjon med Lagerbäck. De har en firma ihop. Driver en sajt på nätet som handlar om fotbollsutbildning. Trafiken dit är tydligen inte tät.

– Vi tycker att sajten är ganska bra, men det är det inte så många andra som tycker. Det blir väl konkurs snart, säger Backe och skrattar.

– Men vi ska göra en internationell satsning och se hur det går.