Nyheter Toppnyheter

Hbtq-aktivist mördad i Bangladesh

Hundratals människor samlades utanför Hbtq-aktivisten Xulhaz Mannans, 35, bostad i Bangladesh efter budet att han och en annan man hackats ihjäl.
Hundratals människor samlades utanför Hbtq-aktivisten Xulhaz Mannans, 35, bostad i Bangladesh efter budet att han och en annan man hackats ihjäl.

Två män har hackats ihjäl i en lägenhet i Bangladesh huvudstad Dhaka. En av dem är en ledande hbtq-aktivist som tidigare varit anställd på den amerikanska ambassaden.Islamistiska millitanter tros ligga bakom dådet.

Hundratals människor samlades utanför Hbtq-aktivisten Xulhaz Mannans, 35, bostad för att hedra dödsoffren.

– Jag är fullständigt bestört, säger en kvinna till AFP.

Det var på måndagen som oidentifierade gärningsmän tog sig in i Mannans lägenhet i Kalabagan, en del av Dhaka och genomförde mordet med machetes.

– En annan person skadades, säger Maruf Hossain Sorder, talesperson för stadens polis.

"Meningslösa våldsdåd"

Enligt vittnen ska gärningsmännen ha skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) efter attacken. Männen misstänks vara Islamistiska millitanter.

Xulhaz Mannan var redaktör på Roopbaan, landets enda magasin för hbtq-personer (homo-, bi-, trans- och queer). Han har även varit anställd på amerikanska ambassaden.

– Vi avskyr detta meningslösa våldsdåd och uppmanar den bangladeshiska regeringen att i största möjliga mån försöka gripa brottslingarna bakom dessa mord, säger USA:s ambassadör Marcia Bernicat.

En rad mord

Xulhaz Mannan var även en av de drivande bakom regnbågsparader som 2014 och 2015 hölls den 14 april i Dhaka. Årets upplaga ställdes dock in av polisen av säkerhetsskäl. Mannan uppgav tidigare i år att aktivisterna mottagit hot från islamister.

– De har även startat en grupp på nätet för att hota oss, har Mannan tidigare sagt.

En rad mord på sekulära bloggare och liberala aktivister har inträffat i Bangladesh, och vissa av dem har extremistgruppen Islamiska staten (IS) tagit på sig.

A.M.Ahad /AP/TT
Människor samlades utanför hbtq-aktivisten Xulhaz Mannans bostad i Dhaka i Bangladesh efter budet att han och en annan man mördats.