Nyheter Ekonomi Världen

HD-beslut om Lula dröjer

Dilma Rousseff. Arkivbild.
Dilma Rousseff. Arkivbild.

Brasiliens president Dilma Rousseff hoppades att högsta domstolen på onsdagen skulle godkänna hennes utnämnande av Luiz Inácio Lula da Silva som stabschef. Men till hennes besvikelse sköt upp HD upp beslutet och det är oklart när frågan behandlas igen.

Den förre presidenten är Dilmas kanske sista kort att spela ut i försöket att rädda sig undan riksrätt.

Högsta domstolen har tidigare blockerat den kontroversiella utnämningen av Lula i väntan på ett slutgiltigt beslut. Den höga regeringsposten skulle innebära att Lula får immunitet mot åtal i en vanlig domstol.

Han anklagas för att ha tagit emot mutor i samband med den massiva korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Rousseff hoppas kunna ta hjälp av den karismatiske före detta presidenten inför det sista rycket för att rädda sin regering och sitt jobb. Lula, som hade förtroendesiffror på runt 80 procent när han klev ner från presidentposten 2011, är fortfarande populär.

Högsta domstolens beslut kommer bara dagar efter att det brasilianska underhuset röstade för att skicka riksrättsprocessen vidare till senaten, som i maj väntas besluta om huruvida en rättegång ska inledas eller inte.

Landets 68-åriga vänsterledare anser att försöken att bli av med henne är ett "kuppförsök". Hon vidhåller att det inte finns någon laglig grund för att ta ifrån henne presidentämbetet.