Nyheter Världen

HD-beslut stärker aborträtten i USA

Förespråkare för kvinnors rätt till abort firar högsta domstolens beslut i Washington.
Förespråkare för kvinnors rätt till abort firar högsta domstolens beslut i Washington.

USA:s högsta domstol underkänner delstaten Texas strikta abortlagar. Domen ses som en stor seger för dem som kämpar för aborträtten. Men konservativa politiker gör klart att de kommer fortsätta att streta emot.

Med röstsiffrorna 5–3 anser domstolen att lagarna i Texas bryter mot kvinnors grundlagsfästa rätt att få abort. Den konservative ledamoten Anthony Kennedy anslöt sig till domstolens liberala ledamöter.

Utslaget innebär att liknande lagar i andra delstater troligen strider mot konstitutionen, och det kan komma att äventyra andra restriktioner som införts av republikaner.

Färre kliniker

Lagarna i Texas, som är den näst folkrikaste delstaten i USA och en av de mest konservativa, säger bland annat att abortmottagningar måste hålla samma standard som kirurgiska center. Sedan de trädde i kraft 2013 har antalet abortkliniker i Texas halverats.

Enligt de politiker som införde abortlagarna är syftet med dem att skydda kvinnors hälsa. Motståndarna hävdar att de i själva verket är till för att förhindra aborter.

President Barack Obama förklarade att han var nöjd med beslutet. I ett uttalande sade han att restriktionerna i Texas "utgör ett författningsstridigt hinder i vägen för en kvinnas reproduktiva frihet".

"Denna strid är inte över. Nästa president måste skydda kvinnors hälsa. Kvinnor ska inte straffas för att de utövar sina grundläggande rättigheter", skriver den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton på Twitter.

Mycket på spel

Clinton påpekar att under de tre första tre månaderna i år "introducerade delstaterna mer än 400 åtgärder för att begränsa tillgången till abort".

"Dagens beslut är en påminnelse om hur mycket som står på spel i detta val", tillade Clinton med anspelning på presidentvalet i november.

Hennes troliga motståndare i valet, den republikanske affärsmagnaten Donald Trump, har tidigare sagt att kvinnor som genomgår en abort "ska straffas". Hans partikamrat, representanthusets talman Paul Ryan, skriver på Twitter att "vår kamp för att skydda kvinnors hälsa och främja livet inte kommer att stanna" i och med Högsta domstolens utslag som han beklagade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset