Sport Skidor

Hector om vägen tillbaka

Två månader efter den svåra knäskadan är Sara Hector tillbaka i träningshallen.Med ett stort leende och glädjetårar i ögonen trampar hon på träningscykeln.– Jag känner sån lycka av att bli trött i benen. Gud, vad jag saknat det, säger alpinstjärnan.

Första tiden låg Sara Hector hemma i sängen med målet att böja det vänstra benet över smärttröskeln. Det blev också många timmar på rehabkliniken på Sophiahemmet.

Men i veckan har storslalomspecialisten börjat träna i idrottshallen på Bosön. Där, tillsammans med andra elitidrottare från olika sporter, sliter hon vidare mot en tävlingscomeback nästa vinter.

En hel del cykling blir det, men även bålträning. Och så simning i bassängen i samma hus.

– Nu är det full fart med fem timmar träning om dagen, säger hon i sin första intervju efter skadan.

Ovanlig knäskada

Det var den 12 december som Hector råkade ut för oturen att mitt i en sväng i Åres storslalomtävling få en bit brosk att lossna från glidytan på vänstra knäts undersida. En väldigt ovanlig skada.

– Jag kände att det var något som hoppade runt inne i knät, men tänkte att "jag provar en sväng till", säger hon.

Först efter fyra svängar stannade hon, väl medveten om att det inte var någon liten skada och att säsongen sannolikt var över.

– Tankarna gick redan då, där i backen, på nästa säsong. Tänkte att "nästa säsong, då jädrar, jag ska tillbaka, starkt!"

Hector fick sitt stora genombrott förra säsongen då hon var på prispallen för första gången, tvåa i Åre, och sedan vann sin första världscuptävling, i Kühtai. Hon inledde den här säsongen med en sjunde- och en åttondeplats i de första storslalomtävlingarna.

TT: Är det extra surt att bli skadad när du precis slagit igenom?

– Klart det är surt, men det kanske hade varit ännu värre om det hänt innan. Då hade jag kanske inte trott lika mycket på mig själv som jag gör nu.

Läser företagsekonomi

Hon utstrålar målmedvetenhet och beslutsamhet när det gäller vägen tillbaka till skidåkning, och hon försöker använda rehabtiden till att utveckla de delar hon inte haft tid att träna tidigare.

– Det är en del rörlighet som inte varit riktigt så bra och jag håller på att lära mig att stabilisera från bålen bättre – saker jag tror att jag verkligen kommer att få nytta av när jag kommer tillbaka, säger hon.

– Sen jobbar jag mycket med min mentala tränare och försöker utveckla den biten. Jag känner att det är enormt viktigt. Just nu håller jag på att jobba på att hantera press.

Det gör hon genom studierna i företagsekonomi som hon precis börjat med.

– Vi använder tentorna för att träna på att hantera press eftersom det inte finns några tävlingar, säger hon.

Mål: åka skidor i juli

Hon använder också tiden hemma i Stockholm med att bygga upp sitt varumärke.

– Konkurrerar man med Lindsey Vonn, Anna Fenninger och Mikaela Shiffrin, som har enormt stora resurser, krävs det en hel del från eget håll också. Jag har börjat med ett litet projekt.

Förhoppningen är att kunna åka skidor igen i juli.

– Men det är ett tufft mål, mer rimligt är augusti eller september. Är jag tillbaka i juli borde det vara möjligt att vara med i världscuppremiären i Sölden, säger hon om tävlingen som går sista helgen i oktober.