Sport

Hedelin allt närmare NFL

David Hedelin kan bli den förste svensken i NFL på över tio år. För närvarande tar han en paus från träningslägren och andas ut hemma hos föräldrarna och hundarna i Råå utanför Helsingborg.
David Hedelin kan bli den förste svensken i NFL på över tio år. För närvarande tar han en paus från träningslägren och andas ut hemma hos föräldrarna och hundarna i Råå utanför Helsingborg.

För första gången på över tio år är en svensk på väg att ta plats i NFL, den amerikanska fotbollsligan.Den nybakade sociologen David Hedelin har redan spelat inför 90 000 åskådare, men siktar ännu högre.

Det är snabba beslut som gäller när klubbarna i den amerikanska fotbollsligan NFL sätter samman sina trupper. Cirkusen drar igång med den så kallade draften i slutet av april, där lagen slåss om att plocka de bästa spelarna från collegelagen till spelstarten i september.

Hedelin blev inte draftad direkt, men som så kallad fri agent behövde han inte hänga läpp särkilt länge.

– Cowboys ringde mig redan innan draften var slut och sa att jag hade fem minuter på mig att bestämma om jag vill spela med dem eller inte, säger han när TT hälsar på hos den 195 centimeter långa och 140 kilo tunga 25-åringen i föräldrahemmet utanför Helsingborg.

Hedelin hade egentligen ett annat lag i sikte, men när agenten sade att det redan var kört så tackade han ja. En timme senare ringde det där andra laget, och ytterligare en handfull lag. Men han är ändå nöjd med valet, mycket nöjd.

– Man fick ju mycket uppmärksamhet efter draften. Många av mina gamla lagkamrater har just Dallas Cowboys som favoriter, säger han.

Började i Lidingö

Hedelin startade sin fotbollskarriär i Lidingö Saints, och har sedan lyckats ta sig hela vägen till NFL-jättens uttagningstrupp. Sporten är USA:s populäraste, och skillnaderna är naturligtvis milsvida från svenska förhållanden. Redan under collegematcherna med Purdue Boilmakers spelade han inför 95 000 åskådare.

Nu, lagom till att han fått sin examen i sociologi vid Purdue University i Indiana, tar han nästa steg. Träningslägren med Cowboys under sommaren är hårt arbete. Den gedigna spelboken ska studeras. Spelteknik, sportsmannaskap och gott uppförande både på och utanför plan likaså: allt från hur man hanterar tjejer till journalister. Inte ens vikten är hans egen, små avsteg från de 140 kilona kan resultera i dryga böter.

– De första dagarna var det överväldigande. Det var så mycket information, tufft mentalt. Långa dagar, många möten och tufft schema.

Tränar med veteranerna

Efter en paus till slutet av juli kommer de förhoppningsfulla nykomlingarna att fortsätta drillas tillsammans med veteranerna.

– Dez Bryant, Tony Romo, de är ju där på träningen. Men det är ju inte så att man går dit och ber om ett foto. Vi fick reda på att vi inte skulle säga så mycket, håll käften och gör ditt jobb typ, man måste få respekt från höjdarna först innan man kan hålla på och lattja runt.

Först kommer truppen att skäras ned till 75 spelare, sedan till 53. Att bli "cuttad" är naturligtvis inte så kul, men det behöver inte betyda slutet. Andra lag kan visa intresse, och om inte annat kan David Hedelin försöka igen nästa år, med erfarenheterna han nu fått i ryggen.

Emil Langvad/TT
David Hedelins rum hemma hos mamma och pappa i Råå utanför Helsingborg. Snart kan han bli den första svensken i NFL på över tio år.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset