Sport Sport-topp

Heed slog till igen mot Växjö

Skellefteås Tim Heed (nummer 4) uppvaktas efter 1–0-målet i den tredje semifinalen mot Växjö.
Skellefteås Tim Heed (nummer 4) uppvaktas efter 1–0-målet i den tredje semifinalen mot Växjö.

Fyra sekunder, sedan pang.Skellefteås Tim Heed kopierade sitt slagskott från senaste matchen och gav sitt lag segervind i den tredje semifinalen. Matchen slutade 2–0 till Skellefteå som nu har tagit ledningen med 2–1 i matcher.

– Det har blivit en liten grej, det där. Men vi har pratat om att komma till snabba avslut, säger skarpskytten.

Precis som två dagar tidigare i Växjö var det i numerärt överläge Tim Heed prickade rätt och precis som då var det direkt efter en vunnen tekning han bombade in ett slagskott. Den här gången var Växjös målvakt Christopher Nihlstorp nära att klara, men pucken singlade som ett höstlöv över både honom och mållinjen.

Målet som föll mitt i den första perioden betydde inte bara 1–0. Det innebar också ett slut på Växjös spelövertag.

– Efter målet släpper vi loss och flyttar pucken bra så att de får jaga, säger Tim Heed.

Tappade fokus

Den tredje semifinalen i SHL-slutspelet mellan Skellefteå och Växjö blev en högdramatisk och adrenalindrypande tillställning. Stärkta av sin hemmaseger senast var det Växjö som med sitt fysiska spel tog tag i taktpinnen. Man stängde effektivt av passningsvägarna för Skellefteå och krympte ytorna.

Men efter 1–0-målet förlorade Växjö stinget.

– Vi tappar fokus och tappar trycket. Skellefteå får styra matchen på ett sätt som vi inte ska låta dem göra, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Målet blev ett lyft för Skellefteå, som tog över spelet och hade flera jättechanser att utöka sin ledning. Andrew Calof fick ett friläge men Nihlstorp plockade skottet. Sebastian Aho hade öppet mål men försökte sig på en extra dragning och chansen försvann.

Samtidigt storspelade Skellefteås målvakt Markus Svensson som höll nollan på nytt.

– Det kändes bra, jag höll fokus på mitt eget spel i dag. Det är viktigt när man inte har så mycket att göra, säger Skellefteås målvakt, som bara hade 15 skott på sig men motade alla.

Petterström avgjorde

I den andra perioden var Skellefteås tryck massivt långa stunder men Växjö krigade bra och lyckades undvika fler baklängesmål. Christopher Nihlstorp stoppade allt, bland annat nickade han bort ett slagskott från Skellefteåbacken Alexander Urbom och blev liggande en stund.

Växjömålvakten kom tillbaka men efter 5.19 i den tredje perioden tvingades han släppa ytterligare en puck bakom sig när Pontus Petterström slog till från nästan ingen vinkel alls.

På torsdag smäller det igen i Växjö. Då måste Växjös superkedja med Gynge, Rosén och Kiiskinen börja producera. Så här långt har trion inte hittat målet i semifinalspelet.

– Vi ska inte ändra något på taktiktavlan. Det handlar om att vinna en mot en-kamper och att åka mer skridsko, säger Sam Hallam.