Sport Sport-topp

Helgarderat målvaktsval för Frölunda

Lasse Johansson vann målvaktsligan i grundserien, men har fått hård konkurrens från Johan Gustafsson lagom till finalen.
Lasse Johansson vann målvaktsligan i grundserien, men har fått hård konkurrens från Johan Gustafsson lagom till finalen.

Den ene var grundseriens bäste målvakt. Den andre tog över och ordnade finalplatsen.Ett svårt läge för Roger Rönnberg inför SHL-finalen?– Eller så går det inte att göra fel. För en gångs skull, säger Frölundatränaren.

Blir det formstarke Johan Gustafsson som får fortsätta i mål, eller får Lasse Johansson "sin" plats tillbaka? Hur man än vänder och vrider på det måste Roger Rönnberg bänka en av sina bästa spelare till den första finalmatchen i Skellefteå på lördag.

Frölundatränaren gillar läget.

– Det känns bra att man är helgarderad, säger Rönnberg, som inte heller utesluter att båda kan få chansen i den täta finalserien.

– Det är en av grejerna vi ska diskutera, nu när vi vet exakt vilka vi ska möta.

"Spelat fantastiskt"

Statistiken är på Lasse Johanssons sida. Av de fyra mötena med Skellefteå den här säsongen har Johansson stått samtliga, med 3–1 i segrar som resultat. Det var också han som fick förtroendet när det väl blev dags för slutspel, efter en säsong där han vann målvaktsligan i grundserien med en räddningsprocent på 92,74.

Johan Gustafsson fick dock ta över platsen mellan stolparna när kollegan blev skadad i den tredje semifinalen mot Luleå.

Frågan är om han tänker lämna tillbaka den.

– Det hoppas jag att han inte gör. Han har spelat fantastiskt bra och vunnit matcher åt oss i slutet, säger Lasse Johansson.

– Jag tycker att Johan sade det bra i början av säsongen. Ju bättre den andre spelar, desto bättre måste en själv spela för att få speltid.

Frågetecken på Carlsson

Johansson var tillbaka i truppen redan till den sjätte semifinalen i tisdags, men fick bara vakta båsdörren när Frölunda avgjorde med en 8–2-seger. Även Johan Gustafsson pratar dock hellre om lagarbete än målvaktskamp.

– Lasse har varit fantastiskt bra hela säsongen och i slutspelet tills han blev skadad. Vi är ett team, säger han.

TT: Men om du själv skulle få ta ut laget?

– Det är aldrig någon som blir glad när man inte få spela. Men det är Roger som bestämmer. Hans ord är lag, så vi får se vad han kommer fram till.

Med Johansson tillbaka har Frölunda lyckats beta av nästan hela skadelistan lagom till SHL-finalen. Enda frågetecknet som finns kvar är nu forwarden Patrik Carlsson.

– "Purre" har lite grejer han behöver ta hand om, säger Roger Rönnberg lite lagom slutspelskryptiskt.

Utöver Carlsson stod även Ryan Lasch över torsdagens isträning i Frölundaborg, men poängkungen ska vara tillbaka redan till första matchen.

Thomas Johansson
Johan Gustafsson har suttit mycket på bänken, men fick chansen i Frölundas mål när Lasse Johansson blev skadad.