Sport

Helgesson hoppas på ett felfritt VM

Joshi Helgesson kom på nionde plats i EM. Arkivbild.
Joshi Helgesson kom på nionde plats i EM. Arkivbild.

Joshi Helgesson var besviken efter EM.Men hon hoppas på ett felfritt VM.Konståkningsstjärnan kommer till Boston med ett färskt personligt rekord.

Joshi Helgesson ville utmana de suveräna ryskorna i EM i januari. Men det slutade med nionde plats och besvikelse för 22-åringen från Tibro.

– Jag vet att jag kan så mycket bättre, det var väl därför jag var missnöjd. Jag var ju fyra i EM förra året och det kunde jag ha varit i år också, eller i alla fall femma, om jag hade åkt som jag brukar, säger Helgesson till TT.

Ett par veckor senare vann hon Sofia Trophy i Bulgarien och satte personligt rekord med 173,87.

Det blev guld i NM också. Och med tanke på att hon haft ett skadefritt år för första gången på länge så ser hon fram mot VM i Boston med tillförsikt.

– Det har gått väldigt bra på träningarna här hemma och jag har haft många bra tävlingar under säsongen, så det ska bli jätteroligt med VM. Mitt mål är att åka två felfria program och att få visa och prestera det jag gör på träning.

Ojämnt i toppen

Hon har svårt att sätta upp något resultatmål. Mycket beroende på att det bakom ryskorna har varit lite ojämnare resultat från konkurrenterna i världstoppen den här säsongen.

– Men det är stor skillnad på konkurrensen mellan ett EM och ett VM, säger hon.

För egen del har EM-fyran från Stockholm förra året en 14:e plats som bäst i VM. Där finns något att sikta på.

– Jag hoppas kunna placera mig lite bättre än förra året.

Hoppas på hoppen

– Mitt program har utvecklats mycket sedan början på säsongen och jag tycker att jag får till det väldigt bra på träning. På nordiska presterade jag båda programmen väldigt bra, den tävlingen är jag väldigt nöjd med. Jag hoppas att jag får visa det nu också. Teknik handlar mycket om hoppen och att jag ska få betalt för mina hopp. Det hade jag problem med på EM.

– De hoppar jag gillar och hoppar bäst är trippel lutz och trippel toeloop. Det är de hoppen jag har i mitt kortprogram till exempel.