Nyheter Toppnyheter

Helikoptermodeller förbjuds i Europa

Huvudrotorn från den kraschade helikoptern efter olyckan i Norge i slutet av april. Arkivbild.
Huvudrotorn från den kraschade helikoptern efter olyckan i Norge i slutet av april. Arkivbild.

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA har utfärdat flygförbud för två modeller av helikoptertypen Super Puma, efter den svåra kraschen i Norge.

Den norska haverikommission som utreder olyckan i slutet av april har i en preliminär rapport kommit fram till att en utmattningsspricka i växellådan kan ha orsakat olyckan. Helikoptern störtade på väg från en oljeplattform utanför Bergen och alla 13 ombord omkom.

Strax efter händelsen togs helikoptertypen ur passagerartrafik i Norge och Storbritannien, men nu får den inte heller användas för sök- och räddningsuppdrag i Norge, enligt beslutet.

På torsdagen beslöt EASA att helikoptertypen ska tas ur trafik i hela Europa för inspektioner och nödvändiga reparationer. Enligt tillverkaren Airbus finns runt 179 helikoptrar av samma modell som olyckshelikoptern i Norge i trafik. Beslutet om flygstopp gäller även en tidigare modell.

EASA:s medlemsländer är EU samt Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein.

Norska Luftfartstilsynet påpekar att händelsen fortfarande är under utredning och att någon slutgiltig orsak ännu inte är fastslagen.