Sport Sport-topp

Hellner på pallen igen

Marcus Hellner.
Marcus Hellner.

I säsongens elfte timme fick Marcus Hellner fart på skidorna. Svensken ledde länge fredagens fristilslopp över 15 kilometer i finaltouren i Canmore, och klarade en tredjeplats bakom segrande finländaren Matti Heikkinen och ryske tvåan Jevgenij Belov.

Skidsäsongen var i princip förkyld och förstörd för Marcus Hellner som bara hade tre världscuplopp med sig till finaltouren i Kanada.

Där hade han som bästa varit tolva bland de fem loppen före fredagens plötsliga inhopp i världstoppen igen.

Hellner startade sent, tog kommandot tidigt och ledde halvvägs, var tvåa vid 10 kilometer och tvingades släppa Matti Heikkinen och Jevgenij Belov före sig på de sista kilometerna.

Tiondelar bakom

I mål var Hellner bara tre tiondels sekund efter Belov och 13,9 efter Heikkinen.

– Grymt stort. Skönt att vara tillbaka på pallen. Det var ett otroligt jobbigt lopp, jag fick kämpa från första stavtaget, säger Hellner till SVT.

– Jag har inte känt mig så stark under touren heller, jag är överraskad att det gick så bra. Jag tyckte det gick tungt från början, men fick tider mot Alex Harvey och var förvånad att jag var med så tidigt.

Kort säsong

Hellner gjorde säsongsdebut så sent som i Holmenkollens femmil i början av februari efter att ha haft stora problem med sina känsliga luftrör.

– I "Kollen" tyckte jag bara det var kul att få tävla. Ju mer jag tävlat desto mer har jag velat vara med där uppe igen. Jag är fruktansvärt sugen på att tävla och även om säsongen snart är över är det här motiverande inför träningen till nästa år.

Världscupsäsongen och finaltouren avslutas med 15 kilometer jaktstart i Canmore på lördagen. Där går ryssen Sergej Ustiugov ut som ledare i touren, 47,3 sekunder före Norges Petter Northug och 1.04,5 för världscupledaren Martin Johnsrud Sundby.

Hellner? Han är tolva, 6.16,8 efter.

Av övriga svenskar kom Martin Johansson på 14:e plats, Jens Burman blev 24:a, Simon Andersson 39:a, Teodor Peterson 48:a och Oskar Svensson 51:a.