Sport Skidor

Hellner pressades av junior

Marcus Hellner under herrarnas skiathlon i skid-SM.
Marcus Hellner under herrarnas skiathlon i skid-SM.

Marcus Hellner följde upp premiärsilvret i skid-SM med att ta sitt sjunde raka guld i skiathlon. Men det var junioren Viktor Thorn som satte färg på loppet.Charlotte Kalla var ohotad då hon vann damernas skiathlon och tog sitt 21:a SM-guld.

Viktor Thorn, 19-åring från Ulricehamn, pressade Hellner ända in på Lindbäcksstadion i Piteå när han tog sin första SM-medalj. Thorn satte färg på tremilen, drog sönder fältet på den klassiska delen och körde offensivt även i fristilen.

Hellner blev till slut för stark och tog guldet med drygt fyra sekunders marginal. Bronsmedaljören Jens Burman, Åsarna, var knappt tolv sekunder efter.

– Jag ville splittra fältet så att det inte skulle vara så många med där uppe vid skidbytet. Sedan vara de bara kamp om medaljerna, sade Thorn till SVT.

När Hellner tog silver bakom Daniel Richardsson på 15 kilometer var Thorn femma, bara 2,5 sekunder från medalj. Den kom nu.

Siktar på JVM

– Så kul att se att man redan kan vara med och kämpa där uppe. Femteplats och medalj kunde jag aldrig drömma om, sade Thorn som hoppas att formen ska vara ännu bättre till junior-VM senare i vinter.

Gellivarestjärnan Hellner är på god väg tillbaka efter sin långa sjukperiod. Efter SM väntar även comebacken i världscupen.

– Det är en bit kvar, men det var kul att greja segern och överlag är jag nöjd med att jag är hyfsat i slag, sade Hellner till SVT.

– Och imponerande kört av Thorn. Kul att se, även om det blev jobbigt.

Ville vinna

Charlotte Kalla behövde inte slita lika mycket för att ta sitt 21:a individuella SM-guld, nu bara ett bakom tidernas främste Antonina Ordina. Piteåstjärnans segermarginal till tvåan Maria Rydqvist, Älvdalen, blev 34,5 sekunder och med ett brons tog junioren Ebba Andersson, Sollefteå, sin andra SM-medalj, dryga minuten bakom Kalla.

– Men det var jobbigt, jag var lite seg och de var svårt att skapa luckor i vinden, sade Kalla, som hade Rydqvist i ryggen ända fram till skidbytet vid 7,5 kilometer.

– Det började kännas att den här veckan har tagit, så jag var sugen på att vinna idag, fortsatte Kalla i SVT.

Plumpen bland de tre gulden var sjundeplatsen i sprint för Kalla. Där var Ebba Andersson inte med, men 18-åringen tog silver bakom Kalla på 10 kilometer klassiskt.

– Tufft men väldigt roligt. Det är här jag vill vara och slåss om några år.