Sport Sport-topp

Hellner sjuk – missar Tour de Ski

Marcus Hellner kommer inte till start i Tour de Ski. Arkivbild.
Marcus Hellner kommer inte till start i Tour de Ski. Arkivbild.

Marcus Hellner missar även Tour de Ski, som startar på nyårsdagen.Den otursförföljde längdskidåkaren är sjuk igen.– Oerhört tufft, det är säsongens stora höjdpunkt, säger förbundskaptenen Rikard Grip till TT.

– Väldigt mycket har varit riktat mot Tour de Ski, fortsätter han.

Hellner har fått en tung start på säsongen och efter tävlingspremiären i Gällivare i slutet av november har han dragits med en efterhängsen förkylning.

– Prestationsmässigt är det en otroligt skicklig åkare som inte kommer att vara med. Men vi har många duktiga åkare, som bidrar med energi till gruppen, säger Grip om Hellners betydelse för det svenska laget.

Förra helgen satte dåliga luftrör stopp för tävlande vid världscupen i Toblach. Hellner hoppades ändå kunna köra Tour de Ski, som startar i schweiziska Lenzerheide på nyårsdagen, men så blir det alltså inte.

"När jag vaknade i morse hade jag huvudvärk, halsont och täta bihålor", säger Hellner i ett pressmeddelande.

Hellner åker hem

Hellner har fortfarande inte tävlat i världscupen den här säsongen.

"Det enda rätta jag kan göra nu är att åka hem till Gällivare, försöka bli frisk, och tillsammans med medicinsk hjälp gå till botten med vad som utlöser dessa ständiga problem med luftrör och bihålor", säger Hellner.

Calle Halfvarsson och Martin Johansson avstod världscuptävlingarna i helgen på grund av förkylning, men ska kunna ställa upp i "touren" om de inte får bakslag.

TT: Vad betyder det för Halfvarssons chanser att han varit förkyld och inte körde i världscupen?

– Det är klart att det påverkar, men det är omöjligt att säga hur mycket, det får framtiden utvisa. Calle har en hög kapacitet och har förberett sig bra, säger Grip.

Två debutanter

Oskar Svensson och Hanna Falk är debutanter i Tour de Ski, som trots en del problem kan bli kul för svensk del.

– Jag tror att vi har jättestora möjligheter att vara med och slåss om pallplatser i totalen på damsidan, säger Grip.