Nöje Musik

Hellström hyllas av kritikerna

Håkan Hellström på scen i New York.
Håkan Hellström på scen i New York.

Håkan Hellström gjorde under natten comeback på scenen, på en fullpackad liten rockklubb i New York, med plats för 500 personer. Nu höjs han till skyarna av kritikerna.

"Miraklet på 23:e gatan", "Håkan är tillbaka", och "Fullkomligt fantastiskt". Så lyder några av recensionerna av Håkan Hellströms spelning på The Gramercy Theatre.

Efter att fått ljummen kritik av färska ep:n "1974" verkar kritikerna älska Hellström igen.

"Första halvtimmen står jag bara och gapar och undrar vad det är som egentligen händer. Det är konstant gåshud, fullkomligt fantastiskt. Kanske det bästa jag sett Håkan och hans band prestera på scen", skriver Johan Lindqvist i Göteborgs-Posten som sätter betyget fem fyrar av fem. Han får medhåll av Expressens recensent Anders Nunstedt, som ger betyget fyra getingar av fem.

"Under drygt två timmar kramar Håkan och hans fantastiska niomannaband ut allt de kan av Hellströms material, med en glädje och intensitet omöjlig att ducka för."

Även Aftonbladet ger konserten högsta betyg. "Ingen annan svensk liveartist äger samma förmåga att placera sin publik mitt i musikens hjärta. Gårdagen är borta, morgondagen finns inte, allt som räknas är du och jag och våra hjärtslag som slår i samma takt till melodierna och refrängerna inuti The Gramercy Theatre", skriver recensenten Markus Larsson.

"Helt sjukt"

Anna Pedersen Cano, som åkt från Stockholm till New York för konserten, var ett av drygt 500 fans i publiken. Hon stod längst framme vid scenen och fick ta emot både en ros och handskakningar av sin idol.

– Det var helt fantastiskt, helt sjukt. Det var väldigt intimt och kändes som en konsert som Håkan skulle ha gjort för kanske tio år sedan när han inte var lika stor, säger hon till TT efter spelningen.

Hellström gick ensam upp på scenen för en akustisk version av "13". Därefter anslöt bandet för en uppsluppen "Jag har varit i alla städer".

– Nu kan jag bocka av den här staden också, sade Hellström, enligt Expressen.

Under låten "Minnen av aprilhimlen" sjöng Hellström Frank Sinatras "Theme from New York, New York", och han spelade även några av de nya låtarna från ep:n

– Det var väldigt bra. Men som gammalt fan gillade jag också att han spelade lite äldre låtar som han inte brukar spela på konserter, lite ovanliga låtar. Det bidrog till den här intima stämningen. Det var så långt ifrån Ullevi man kan komma, säger Anna Pedersen Cano.

I publiken fanns bland annat New York Rangers ishockeymålvakt Henrik Lundqvist.

– Jag har ju bott i Göteborg i så många år och lyssnat på honom, men framförallt under mitt första år i New York. Det fick mig att tänka på Göteborg. Jag har alltid gillat hans musik och han har alltid haft bra band, säger han till Expressen.

– Vi har inte varit hemma på de stora konserterna så det här blir faktiskt första gången jag ser honom live, säger Lundqvist som såg konserten tillsammans med sin fru Therese och några svenska kompisar.

Håkan Hellström gör under helgen två spelningar på Gramercy Theatre. Båda sålde slut på nolltid.

Anna Pedersen Cano / TT
Det var slutsålt på Gramercy Theatre.