Sport

Helsingborg vände och vann igen

Helsingborgs Linus Hallenius jublar efter sitt segermål.
Helsingborgs Linus Hallenius jublar efter sitt segermål.

Helsingborg hade inte vunnit i Kalmar på fem år och låg under med 0–1 och 1–2. Ändå lyckades laget vinna. – Det känns jättebra, framför allt att vinna på det sättet, säger matchvinnaren Linus Hallenius som satte 3–2-målet.

Helsingborg gjorde det i förra omgången också, vände ett underläge och vann. Den här mycket kylslagna måndagskvällen var det Kalmar som fick känna på Helsingsborgs nyvunna självförtroende. 

– Efter den där matchen borta mot Hammarby (förlust med 1–5) så har vi tagit oss samman. Vi har sagt att vi absolut inte får lämna något i omklädningsrummet utan vi ska göra allt på planen, säger Linus Hallenius.

Det började mot Falkenberg, efter en dålig första halvlek och underläge 0–1 klev Helsingborg ut och dunkade in tre snabba mål. Mot Kalmar hamnade de i under två gånger om, men Helsingsborgsspelarna visade fin moral.

Börjar hitta rätt

– Vi hade lite problem i början av allsvenskan, men nu börjar vi hitta rätt, tycker Hallenius, även om sin egen roll i laget.

– Det blir bättre och bättre. Jag har egentligen försökte hitta mig själv ända sedan jag kom tillbaka till Sverige. Anledningen till att jag flyttade till Helsingborg var för att slippa det där plastgräset. Efter att vi har börjat träna på gräs och jag har fått spela matcher på gräs så börjar jag hitta min roll.

Mot Kalmar hittade han rätt i mitten av andra halvlek när han placerade in 3–2. 

– Jag får en perfekt passning, det är bara att placera in bollen.

Kalmar försökte, men Helsingborg gjorde ett mycket bra jobb med att stänga ytor och därmed matchen. 

– De har egentligen ingenting. Några skott utifrån och någon gång får deras spelare stå i straffområdet med ryggen mot målet, och det får de gärna göra – det är helt ofarligt, säger Hallenius.

Börjar lyfta

Två raka segrar och Helsingborg börja lyfta i tabellen. 

– Jag är väldigt, väldigt nöjd med tre poäng. Det är tufft att komma till Kalmar, en svår bortamatch. Men vi gör det bra och det sättet vi vinner på gläder mig enormt, säger tränaren Henrik Larsson.

Kalmar gjorde på något sätt inte en dålig match, och kunde med lite flyt ha vunnit matchen. 

– Vår prestation svajar för mycket. Vi har ett problem med det kollektiva försvarsspelet på egen planhalva, menar Kalmartränaren Peter Swärdh.