Sport

"Helt fantastiskt att spela ett OS"

När frågan kom om en comeback i landslaget var svaret "solklart".Högernian Kim Andersson vill ta Sverige till Rio de Janeiro.– Det är något helt fantastiskt att spela ett OS, säger 33-åringen inför helgens OS-kval i Malmö.

Efter OS-silvret i London 2012 tackade Kim Andersson – på toppen av sin karriär – nej till fortsatt landslagsspel. Ett nej som blivit ja ett flertal gånger sedan dess, men efter att ha nobbat vinterns EM i Polen trodde inte Ystadsstjärnan att samtalet skulle komma från förbundskaptensduon Staffan Olsson och Ola Lindgren inför OS-kvalet.

– Klart jag blev lite förvånad med tanke på att jag hört innan att man helst skulle ha varit med under EM också. Men jag är tacksam för att de frågade mig igen, säger han med ett leende och fortsätter:

– Folk ska inte tro att jag inte tycker att det är roligt att spela i det svenska landslaget. Det är få förunnat och när jag fick frågan kändes det rätt så solklart.

"Fått ordning på kroppen"

Ryggskott och stukade fötter under hösten och vintern gjorde att han nobbade EM-spel. Nu rullar kroppen på som den ska och dessutom har familjelivet blivit enklare sedan flytten hem till Ystad i höstas.

– Det har spelat en stor roll i det hela, men framför allt är det för att jag har fått träna bra och känt att jag fått ordning på kroppen under det första året i Ystad, säger den vänsterhänte högernian.

Andersson och landslaget har samlats i Ystad för uppladdning inför OS-kvalet mot Iran, Slovenien och Spanien i Malmö Arena. Hans klubblag Ystads IF är i kvartsfinal mot Malmö efter en fjärdeplats i grundserien, men Andersson är personligen inte nöjd med vad han har presterat i landets elitseriehallar sedan återkomsten till svensk handboll i höstas.

– När jag kom hem var det väldigt offensivt försvarsspel, jag blev bortplockad i väldigt många matcher. Jag blev lite för bekväm och tittade inte så mycket på mål. Och tittar man inte på mål blir man rätt så ofarlig.

Målet nu är att ta Sverige till OS i Rio de Janeiro. Precis som inför OS-turneringen i London 2012 får landslaget möjligheten att kvala in inför hemmapublik.

– För min egen del betyder det oerhört mycket – känna att man har det stödet i ryggen. Man tänker direkt på den kvalsamlingen vi hade i Göteborg. Då var vi kanske lite uträknade på förhand och vi gjorde rent hus på hemmaplan. Dels spelade vi bra, men det gjordes även av att publiken var så fantastiskt.

Bästa högernian i London

I London blev Andersson utsedd till OS-turneringens bäste högernia. Att få uppleva ytterligare ett olympiskt spel skulle han ranka högt i karriären.

– OS är helt fantasiskt. Det är som att leva i en bubbla i nästan fyra veckor med världens bästa atleter i sina respektive sporter. Det är lite surrealistiskt att springa runt där och plötsligt dyker Roger Federer (tennis) upp där. Det går ju bara vart fjärde år – det är verkligen något speciellt, säger Kim Andersson.