Sport

Hemmaplan ska gynna Sverige

Antonio Lindbäck är en av fyra förare i det svenska VM-laget. Arkivbild.
Antonio Lindbäck är en av fyra förare i det svenska VM-laget. Arkivbild.

Guld i lag-VM i fjol.Jakten på att försvara speedwaytiteln börjar på förbundskaptenens hemmabana i Västervik.– Vi ska försöka dra nytta av det givetvis, säger Morgan Andersson.

Efter elva år i rad utan guld stod Sverige i juni 2015 högst upp på pallen i lag-VM.

Med kapten Andreas Jonsson i spetsen och en förbundskapten som inte ens hade varit på sin position i ett halvår.

– Det har vi lagt bakom oss och nu fokuserar vi på en ny vecka. Det är det som det handlar om, säger Morgan Andersson, som inte är överraskad över att Polen säkrade en finalplats vid den första semifinalen i Danmark i helgen.

Australien och USA

I den andra, på tisdagskvällen, ska Sverige fajtas mot Australien, USA och Tyskland.

Vinnaren är klar för finalen på lördag medan tvåan och trean går till fredagens raceoff, en sista chans att nå finalen. Båda tävlingarna körs i Manchester.

– Om man tittar på form ska ju Australien vara tuffast. Vi har sagt att vi tar ett event i taget. Givetvis är målsättningen att vinna och gå direkt till final, säger Morgan Andersson.

Det svenska lagets leds av VM-fyran Antonio Lindbäck, som vann Cardiffs GP-tävling den 9 juli, och Andreas Jonsson, nybliven SM-guldvinnare.

– Vi är i bra form och har gått från klarhet till klarhet sista månaden. Fredrik (Lindgren) har varit stabil hela året och Peter Ljung är väl den som höjt sig mest sista veckorna, säger Andersson.

Hemma för Ljung

Ljung kommer att köra extra mycket på hemmaplan.

Semifinalen är i Västervik, hans allsvenska klubb.

– Det är ingen nackdel förhoppningsvis. Han vet ju hur han hittar runt här, säger förbundskaptenen – som också är lagledare i just Västervik.

Och detta hoppas han kan gynna Sverige.

– Jag har träffat organisatörerna så att vi får lite fria händer efter hur vi gör en bana på våra seriematcher. Vi var nere i onsdags och hade en landslagssamling och testade av banan. Vi gjorde likadant då, så att man inte har folk som petar i det utan vi får göra så som vi har gjort. Vi ska försöka ta vara på allt vi kan när vi har chansen på hemmaplan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset