Sport Fotboll

"Henke" experternas favorit

Henrik Larsson – om experterna får välja. Arkivbild.
Henrik Larsson – om experterna får välja. Arkivbild.

Själv säger han att han inte vill, men får fotbollsexperterna välja bör Henrik Larsson ta över herrlandslaget efter Erik Hamrén.– Han är ett enormt aktat namn, säger Radiosportens Richard Henriksson.

– Det kommer inte hända, säger Larsson själv till SVT.

Radiosportens expert Richard Henriksson, och många med honom, tycker att den tidigare storspelaren, i nuläget manager för allsvenska Helsingborg, vore ett bra namn som ny förbundskapten för att behålla det stora intresset för herrlandslaget.

– Kan du komma på något bättre namn än Henrik Larsson, som eventuellt skulle kunna motivera Zlatan Ibrahimovic att fortsätta i landslaget om han nu exempelvis skulle flytta till USA eller vad det nu kan bli i höst, säger Henriksson.

"Blir inte skakis"

Som tränare har Henrik Larsson haft huvudansvaret för Landskrona i superettan, samt Falkenberg och Helsingborg i allsvenskan.

TT: Är han redo att ta över Sveriges landslag redan nu?

– Ja, det tror jag. Han har inte varit i ett landslag tidigare, men han har varit på den stora scenen och han darrar inte. Han blir inte skakis av att Sverige direkt ska spela tuffa VM-kvalmatcher mot Holland eller Frankrike, säger Henriksson.

Helst skulle dock Henriksson se en utländsk förbundskapten efter Hamrén, som kommer in med egna perspektiv. Exempelvis norrmannen Stråle Solbakken, manager för FC Köpenhamn.

Även Bosse Petersson, expert på Viasat, tror på Larsson – gärna i kombination med någon annan från landslaget som tog VM-brons 1994.

– Jag är inne på Henke Larsson, Jonas Thern, Patrik Andersson och även Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg. Det är ett intressant gäng. Dessutom har de visat att de är intresserade av ledarskap. En kombo av dem på något sätt, säger Bosse Petersson till Aftonbladet.

SVT:s expert Daniel Nannskog vill i stället se Janne Andersson, som ledde IFK Norrköping till SM-guld förra året.

Lyckats med Ibrahimovic

– Jag har följt honom på nära håll och det är imponerande hur han får ihop en grupp till att våga så mycket. En mästare på att få spelarna att dra åt samma håll, vilket är viktigt i ett landslag, säger Nannskog till SVT, och lyfter även fram U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson.

– Han ligger nog nära till hands, är inne i förbundet och känns som en "coming man". Visade härlig attityd under U21-EM, guldet var mycket hans förtjänst.

Richard Henriksson ger Erik Hamrén betyget klart godkänt för tiden som förbundskapten.

– Han har tagit Sverige till två mästerskap, vilket tycker jag är klart godkänt. Det VM (2014) som han missade var i en riktigt bra kvalgrupp. Det går inte att sätta en stämpel med underkänt på det, säger Henriksson.

– Han har fått ut otroligt mycket av världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, som inte hade presterat på samma sätt i landslaget tidigare. Det har Hamrén verkligen, verkligen lyckats med.

På minussidan finns det taktiska.

– Det han inte har lyckats med är att utveckla det han själv gick in med att göra: att ha ett eget spel, säger Henriksson.