Teknik Nyheter Sverige

Hennes robotar gör världssuccé

En applådmaskin kan bespara en trötta händer, resonerar Simone Giertz. Plasthänderna är monterade på en tång.
En applådmaskin kan bespara en trötta händer, resonerar Simone Giertz. Plasthänderna är monterade på en tång.

En väckarklocka som får dig att vakna med en käftsmäll eller en robot som matar dig med frukost. Uppfinnaren Simone Giertz, 25, har gjort världssuccé genom att bygga opraktiska robotar.

Hon har kallats "the Queen of shitty robots", och blivit världskänd genom att uppfinna en rad robotar som inte fungerar. En frukostmatarrobot som spiller ut maten innan skeden når munnen. En tandborstmaskin i form av en hjälm och en arm som borstar dina tänder på ett sätt som tandläkare knappast skulle rekommendera. Med sina oanvändbara robotar har Simone Giertz gjort succé på nätet och lockat 100 000 prenumeranter till sin Youtubekanal.

– Jag tror att bästa sättet att bemästra något man är rädd för är att lära sig mer om det. Det här är ett roligt sätt att göra det. Tekniska verktyg kan i sig själva vara tråkiga. Men visar du vad man du använda verktygen till, kan du skapa magi, säger Simone Giertz.

Den käftsmällande väckarklockan har visats över 80 000 gånger på nätet och imponerat på kända personligheter som pratshowstjärnan Conan O'Brien. På kort tid har Simone Giertz blivit så känd att hon kan leva på att vara uppfinnare på heltid.

– Utmaningen nu är att vara en publik person utan att bli odräglig.