Sport

Henriksson: "Taktiskt skicklig"

Janne Andersson efter SM-guldet i höstas. Arkivbild.
Janne Andersson efter SM-guldet i höstas. Arkivbild.

Överraskande men även spännande.Dessutom tycker fotbollsexperterna Richard Henriksson och Jens Fjellström att valet av Janne Andersson som ny förbundskapten känns intressant.

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson förvånas över TV4:s Fotbollskanalens uppgifter om att Janne Andersson tar över som förbundskapten efter Erik Hamrén.

Om det nu blir så.

– Det är inte ett långskott från 80 meter men lite överraskande är det allt, säger han.

Henriksson tror inte att Andersson var första namnet på Svenska fotbollförbundets lista. Det baserar han på att Norrköpingstränaren varken har internationell erfarenhet eller är "skolad" på förbundet.

– Men det är ett intressant val. Om man tittar tillbaka på det jobb han gjort i olika klubbar, vad han är bra på, så ser man att många av hans spelare har haft en bra utveckling. Det är Norrköping ett bra exempel på. Väldigt många spelare har utvecklats otroligt mycket.

"Pragmatisk och taktiskt"

Henriksson har svårt att spekulera i landslagets spelsätt under Andersson.

– Kan han ens svara på det själv? Jag upplever honom som pragmatisk och taktiskt skicklig. Hans lag spelar inte på samma sätt över tiden. Han rättar sig efter materialet. När Sverige går in i höstens VM-kval vet vi dessutom inte om Zlatan är tillgänglig eller inte, säger han.

Jens Fjellström, fotbollsexpert på TV4 och Cmore, gillar förbundets nya väg med Janne Andersson.

– Jag tycker att det är spännande för det indikerar att Håkan Sjöstrand och co är beredda att gå en ny väg. Det enkla hade varit att välja Håkan Ericson, och få en förlängning på det man har haft. Eller kanske Jörgen Lennartsson och vetat vad man får, säger han.

– Nu väljer man ett namn som inte har varit inne på förbundsrullarna tidigare.

Tydlig spelidé

TT: Vad får landslaget med Andersson?

– Till att börja med ett bra ledarskap. Och jag tycker att man får en tränare som är duktig och tydlig på att bygga en spelidé, och en spelidé kan ju innebära att man är duktig på att sätta ett försvarsspel eller duktig i den offensiva delen.

– Sedan har man en duktig person på att hantera det mediala. Han kan vara arg, han kan vara glad men han är lik förbaskat konstruktiv i sitt framträdande på ett bra sätt. Det är en människa, det är kött och blod.

TT: Hur överraskande är valet?

– Jag trodde att det låg nära till hands att välja någon närmare förbundet. Det vill säga Jörgen Lennartsson eller Håkan Ericson. Det kan ju vara att en fråga har gått till Henrik Larsson, det vet jag inte...

– Men jag är lite överraskad.