Sport

Herråkare i vägen – berövade skiddrottningen på segern i Vasaloppet

Britta Johansson Norgren hindrades på upploppet och blev tvåa i Vasaloppets damklass.
Britta Johansson Norgren hindrades på upploppet och blev tvåa i Vasaloppets damklass.

När långloppsdrottningen Britta Johansson Norgren skulle ta initiativet i spurten för att vinna Vasaloppet hoppade en herråkare framför hennes skidor och segerchansen försvann. "Det känns inte bra att det skulle bli så här. Vi damer blev lovade egna spår på upploppet", sade den rejält besvikna svenskan, som blev slagen av österrikiskan Katerina Smutna.

För en vecka sedan, i Tjejvasan, besegrade Britta Johansson Norgren sin störste utmanare Katerina Smutna i spurten.

Tappade och blev hindrad

Nu, när det gällde segern i Vasaloppet, kom de åter tillsammans på upploppet sedan Britta Johansson Norgren hade tappat ett rejält försprång.

– Men jag var inte trött. Hamnade bara i en klunga som åkte lite långsammare jämfört med de herrar som fanns intill Katerina Smutna. Det kan bli så, sade Johansson Norgren, som tidigt planerade för spurten.

– Eftersom vi damer skulle få egna spår på upploppet bestämde jag mig för att ligga bakom Smutna för att sedan gå om vid rätt tillfälle.

Men när hon attackerade hoppade en herråkare in framför henne och svenskans dag var förstörd.

– Det här var inte roligt. Jag är besviken. Inte för själva loppet, som jag gjorde ganska bra, utan för att jag aldrig fick chansen till en ärlig spurt. Sedan vet man inte vem som skulle ha vunnit, sade Johansson Norgren.

"Här har vi misslyckats"

Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund, erkände att han svor när han såg incidenten under damspurten.

– Vår ambition var att ge damerna fria vänsterspår på upploppet för att skapa rättvisa förhållanden. Vi försökte skilja herrarna och damerna åt med hjälp av visselpipor och skyltar. Men det hjälpte inte. Här har vi misslyckats och jag kan bara beklaga. Vi får se vad som kan göras till nästa år.

Då kommer Britta Johansson Norgren att vara med igen:

– Ja, dagens händelse triggar mig till revansch. Det är inte roligt att komma tvåa, sade hon.

Läs också