Sport Skidor

Herrarna frånåkta i Slottssprinten

Oskar Svensson var ende svenske herråkaren att ta sig vidare från tidskvalet i Slotssprinten.
Oskar Svensson var ende svenske herråkaren att ta sig vidare från tidskvalet i Slotssprinten.

Sexton svenskar fanns med. En enda tog sig vidare från tidskvalet i den sämsta Stockholmssprinten som setts på herrsidan.Oskar Svensson är framtidshoppet som motsvarade förväntningarna.

– En riktigt dålig dag.

Herrsprinttränaren Mats Larssons sammanfattning var lika kort som klar. Slottssprinten, landslagets skyltfönster i huvudstaden, blev en svår missräkning och ytterligare ett bakslag som visar vilken djup vågdal som svensk herrskidåkning befinner sig i.

I stark kontrasten till damerna.

– Klart man funderar på vad det är. Men det har varit rätt med en sprintsatsning och att samla ihop åkarna. Det är jätteviktigt med ett lag, men det är första året nu, vi måste ha ett par, tre år innan vi kan utvärdera det, sade Larsson.

Emil Jönsson tittade på från sidan och gör comeback först i Lahtis efter sjukdom.

Teodor Peterson, femma i Drammen, stakade bort sig redan i kvalet.

– Jag tyckte det var rätt val att köra utan fästvalla, men jag orkade helt enkelt inte på slutet, sade han.

I stället var Oskar Svensson ende svensk som tog sig till utslagsomgångarna – på vallade skidor.

Efter en mycket stark kvartsfinal tog det dock stopp i semifinalen.

– Kvarten känner jag mig riktigt nöjd med, jag hade krafter och kunde köra hela vägen. Jag hade samma taktik i semin, men hade inte orken att genomföra så många lopp. Men det kommer snart, sade den talangfulle 19-åringen från Falun-Borlänge.

Den norska dominansen var som vanligt påtaglig. Med ett stort undantag. Just som Ola Vigen Hattestad skulle ta sin första världscupseger på två år och ännu en triumf skulle börja firas i det norska lägret så dök Nikita Krijukov upp på vänstersidan och lade beslag på segern efter en mäktig spurt uppför Slottsbacken.

Hattestad blev tvåa och Petter Northug, segaren från Drammen, trea.