Nöje Nyheter

Herrey förlorade mot Aftonbladet

Aftonbladet behöver inte stå till svars för att en av deras medarbetare kallade Richard Herrey för rasist på Twitter. Arkivbild.
Aftonbladet behöver inte stå till svars för att en av deras medarbetare kallade Richard Herrey för rasist på Twitter. Arkivbild.

Aftonbladet behöver inte stå till svars för att tidningens medarbetare Martin Aagård på sitt Twitterkonto kallade artisten Richard Herrey för "din gamle rasist". – Man stannar vid att det här inte är förtal, att helt oprovocerat kalla en människa för rasist, säger Herrey till TT.

Fallet blev uppmärksammat eftersom det väckte frågan om en tidning ska hållas ansvarig för vad en medarbetare skriver på sin fritid i sociala medier. Richard Herrey stämde Aftonbladet för förtal efter Twitterkommentaren på midsommarafton i fjol.

Herrey yrkade i tingsrätten på att Aftonbladet har ett så kallat principalansvar för att dess medarbetare kallat honom för rasist, men tingsrätten konstaterar att det sett i sitt sammanhang inte rörde sig om förtal.

– Det är sorgligt att en journalist ska kunna förtala eller visa missaktning mot någon offentligt. Dessutom tog tidningen i det här fallet inte avstånd från det här säger Richard Herrey till TT.

Aftonbladet och Aagård hävdade i rätten att det nu nedstängda Twitterkontot var privat.

– De spännande frågorna ställdes aldrig riktigt på sin spets. Det finns väldigt många viktiga och principiella frågor i det här målet som rör journalisters position i sociala medier och risken att hållas ansvariga för saker de säger, kommenterar Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, domen.