Nyheter Toppnyheter

Het första tv-debatt om brexit

Londons förre borgmästare Boris Johnson, som tillhör brexit-förespråkarna, drabbade samman med Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon under debatten. Arkivbild.
Londons förre borgmästare Boris Johnson, som tillhör brexit-förespråkarna, drabbade samman med Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon under debatten. Arkivbild.

De rivaliserande lägren i Storbritanniens folkomröstning om ett eventuellt utträde ur EU drabbade samman i en första het tv-debatt. Den dominerades av anklagelser om lögner och skrämselpropaganda.

Londons förre borgmästare Boris Johnson, som tillhör brexit-förespråkarna, och Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon, på "ja till EU-sidan", drabbade samman i den två timmar långa debatten som främst handlade om invandring och ekonomi.

Johnson sade att Storbritannien var tvunget att välja om det vill "förbli inlåst i ett EU som styrs av en icke folkvald elit, som är likgiltiga inför det lidande som deras politik orsakar, eller att ta tillbaka kontrollen". Han uppmanade människor att rösta för "hopp" över "rädsla".

Hans motståndare anklagade Johnson för att enbart vara intresserad av att ta över efter premiärminister David Cameron, om han misslyckas med att behålla Storbritannien inom EU.

Debatten avslutades två timmar innan den förlängda tidsfristen löpte ut för att registrera sig inför folkomröstningen den 23 juni.

Brexit-förespråkare är kritiska till att tidsfristen förlängts, något som de tror kommer att gynna motståndarsidan. Det är framför allt personer under 25 år – överlag mer EU-vänliga – som registrerat sig i sista minuten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset