Nyheter Världen

Het strid om HBTQ-reform i Italien

Bild från Pride-paraden i Rom i juni 2013. Arkivbild.
Bild från Pride-paraden i Rom i juni 2013. Arkivbild.

Debatten om lagstiftningen kring samkönade relationer i Italien är på väg att hetta till rejält.Under devisen "Vakna Italien! Det är dags att bli civiliserade" väntas demonstrationer till stöd för en ny partnerskapslag i dag äga rum i 90 italienska städer.

Italien är det enda större land i Västeuropa som ännu inte tillåter samkönade par att få sina förhållanden juridiskt erkända. Enligt ett nytt lagförslag ska dock par där båda är av samma kön kunna ingå partnerskap inför en statlig tjänsteman, ta varandras namn och under vissa omständigheter adoptera varandras barn och ärva pensionsrätter.

Enligt Marilena Grassadonia, ordförande för organisationen Famiglie Arcobaleno (Regnbågsfamiljerna), lever den föreslagna lagen endast upp till ett "absolut minimikrav". Motståndarna hävdar däremot att den riskerar att underminera äktenskapet och kräver en folkomröstning i frågan. En motdemonstration i Rom, anordnad av i huvudsak katolska grupper och kallad för "Familjedagen", är planerad till den 30 januari.

Den italienska senaten påbörjar sin behandling av lagförslaget kommande torsdag.