Sport

Hiljemark: "Jag är anpassningsbar"

Oscar Hiljemark.
Oscar Hiljemark.

Innermittfältaren Oscar Hiljemark är beredd att ta ett kliv åt sidan.Och ta hand om en kant under Sveriges EM-äventyr i Frankrike.– Jag är ganska anpassningsbar, säger han.

Kim Källström har varit och lär även i fortsättningen vara given som central mittfältare. Vem som får spela intill honom är långt ifrån bestämt. Där gör Albin Ekdal, Oscar Lewicki, Pontus Wernbloom och Oscar Hiljemark allt för att övertyga förbundskapten Erik Hamrén om att de ska finnas med bland de elva startspelarna.

Hiljemark fick chansen mot Slovenien.

Om han får det i genrepet mot Wales på söndag och under EM i Frankrike vet han fortfarande inte.

– Det kändes bra mot Slovenien och det har känts bra tidigare. Jag är i bra form och har en bra känsla. Sedan får man jobba utifrån det. Vi får se hur Erik väljer att ställa upp. Jag är redo. Får jag chansen ska jag försöka ta den, säger han.

Hamrén bestämmer

23-åringen, som var en del av U21-landslagets framgång i Tjeckien, vill helst av allt spela centralt. Men om det så krävs – om Hamrén ber om det och om det ökar speltiden i EM – kan han tänka sig att ta ett kliv åt sidan och spela som yttermittfältare i, först och främst, gruppspelsmatcherna mot Irland (13 juni), Italien (17 juni) och Belgien (22 juni).

– Det är inget vi har pratat om men jag spelar där Erik sätter mig. Jag skulle nog inte ha några problem med det om så skulle vara fallet, säger han.

Var får du ut mest av dina egenskaper?

– Det är helt och hållet beroende på tanken, idén och den individuella taktiken som sätts upp. Vad man har för direktiv, säger han.

– Genom min karriär har jag hållit till så mycket som möjligt på det centrala mittfältet, och det är väl det jag först och främst är uttagen som här också. Men jag är en box-till-box-mittfältare, så jag har varit delaktig både offensivt och defensivt även på kanten.

"Mer anpassningsbar"

En roll på kanten skulle inte vara något nytt för Palermo-spelare. Med Serie A-klubbens oändliga tränarskiften har han ständigt flyttats runt på mittfält.

– I princip har jag spelat på alla positioner på mittfältet, säger Oscar Hiljemark, och menar att skillnaderna mellan de olika positionerna inte är så stora.

– Vi alla har spelat fotboll tillräckligt länge för att veta vad det handlar om, men man kanske måste vara lite mer anpassningsbar på kanten. Där man i defensiven ska anpassa sig till ytterbacken.

Mittfältaren är även beredd på det värsta scenariot: En bänkplats.

– Vi är här för att ta Sverige så långt som möjligt i ett mästerskap, så det handlar om att vara professionell och ställa in huvud och ben på att det är hårt jobba som gäller, säger Oscar Hiljemark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset