Sport

Hiljemark stadig mitt i kaoset

Andreas Granqvist och Oscar Hiljemark under fotbollslandslagets träning på Stockholms stadion.
Andreas Granqvist och Oscar Hiljemark under fotbollslandslagets träning på Stockholms stadion.

Han lämnade ett mästarlag för en bottenklubb, flyttade från ordning och reda till kaos.Ett dåligt val?Inte alls.Tack vare tiden i Palermo är Oscar Hiljemark på väg till EM.

Man kan säga mycket om Maurizio Zamparini, affärsmannen från Udine och ägare av och ordförande i UC Palermo, men tålamod har han inte. Hiljemark och hans svenske lagkompis Robin Quaison visste inte från den ena dagen till den andra vem som skulle leda träningen.

Det var upp till Zamparinis nycker.

När Palermo i den allra sista omgången klarade nytt kontrakt kunde Hiljemark se tillbaka på åtta (!) tränarbyten under första säsongen på Sicilien efter flytten från PSV Eindhoven.

Han kunde också se tillbaka på sin starkaste säsong som utlandsproffs.

– Det är mycket som hänt och många skiftningar, men jag har spelat alla (38) matcher och jag har gjort nio poäng som mittfältare under min första säsong i Serie A.

Framträdande roll

– Säsongsavslutningen kändes väldigt bra och jag hade en framträdande roll när vi väl klarade oss kvar under de sista fem, sex matcherna.

– Jag höll en hög nivå.

Vad har du lärt dig av turbulensen som har varit?

– Att försöka hålla fokus på rätt saker, ta det för vad det är och påverka det jag kan påverka. Jag ser det bara som en positiv lärdom.

Framgång föder framgång. Under våren har engelska klubbar visat ett konkret intresse för Hiljemark.

– Som alltid är det transferfönstret som kommer att avgöra den biten. Kommer det något bra bud och något intressant tror jag både jag och Palermo är beredda att lyssna. Sedan får vi se om det bli något eller inte.

Hiljemarks marknadsvärde kan få ett rejält lyft om han slår sig in i EM-laget och – till att börja med – presterar i Paris, Toulouse och Nice.

Albin Ekdals skada och Oscar Lewickis inte helt övertygande form i allsvenskan med Malmö FF har, åtminstone just nu, rimligen kortat Hiljemarks väg till startelvan.

Viktiga test väntar mot Slovenien och Wales.

Redo och sugen

– Det är tuff konkurrens och det ska det vara. Jag är här med mina kvalitéer och ska försöka bidra så mycket jag kan och förhoppningsvis är det på planen, i matcherna. Vi får se hur det blir men självklart satsar jag på att spela matcherna. De är viktiga för alla som är här.

– Det hinner hända mycket på tre veckor innan det börjar, men jag hade en stark säsong i Palermo. Det är upp till Hamrén hur han vill göra, men jag är definitivt redo och väldigt sugen på att spela.

I Hiljemark, kapten i U21-guldlaget förra sommaren, har landslaget fått in en ledare.

– Jag har alltid gillat att ta stort ansvar och min position gör väl också att min roll blir att försöka få ihop olika lagdelar. Det är en roll jag trivs med både på och utanför planen.

Frågan är när han får leda.

Redan nu i sommar? Eller under nye förbundskaptenen Janne Andersson framöver?