Nyheter

Hillary Clinton blir historisk

En man och kvinna röster i stadshuset i San Francisco.
En man och kvinna röster i stadshuset i San Francisco.

Hillary Clinton går mot att bli USA:s första kvinna som blir presidentkandidat."I kväll kan vi säga med stolthet att det i Amerika inte finns några hinder som är för stora eller något tak som är för högt för att slå igenom", Twittrar hon.

Hillary Clinton tar hem Demokraternas primärval i New Jersey, enligt flera mediers prognoser. I distriktet står 126 delegater på spel, delegater som fördelas proportionerligt.

Samtidigt som resultaten från primärvalen rullade in twittrade Clinton.

"Till alla små flickor som har stora drömmar: Ja, du kan bli vad du vill – till och med president. Kvällen är tillägnad er".

New Mexico stängdeklockan 3. I den betydligt mindre delstaten – 34 delegater står på spel, är spansktalande en viktig grupp. Även denna delstat verkar Hillary Clinton ta hem.

Samtidigt som New Mexico stängde North Dakota och South Dakota, med sina 18 respektive 20 delegatsplatser. Här väntas Vermountsenatorn Bernie Sanders ta hem kvällens första segrar. I North Dakota är det inte primärval, utan ett så kallad nomineringsmöte, och där uppger bland annat CNN att Sanders vinner.

Klockan 4 i natt bör de första prognoserna om Montana, med sina 21 delegater, komma in, då vallokalerna stänger. Om prognoserna stämmer kan det bli kvällens tredje seger för utmanaren Bernie Sanders.

Största trofén i nattens primärval och viktigare än alla andra fem delstater tillsammans är folkrika Kalifornien, med hela 475 delegater på spel. Eftersom delegaterna delas ut proportionerligt så behöver Clinton inte ens prestera särskilt bra för att efter denna delstat helt säkert kunna utropa sig till segrare och Demokraternas presidentkandidat.

Dessutom leder den före detta utrikesministern i alla opinionsundersökningar i delstaten – om än med små marginaler, skriver Fivethirtyeight. Det som skulle kunna spöka är om Clintons anhängare anser att hon redan vunnit, och stannar på sofflocket i stället för att gå och rösta.

Klockan 5 svensk tid stänger vallokalerna, och de första vallokalsundersökningarna kommer ge en indikation åt vartåt det barkar.