Sport

Historisk chans för Crystal Palace

Alan Pardew drömmer om en titel för sitt Crystal Palace. Arkivbild.
Alan Pardew drömmer om en titel för sitt Crystal Palace. Arkivbild.

För Manchester United skulle en FA-cuptitel rädda en medioker säsong.För Crystal Palace skulle det bli den första stora trofén under klubbens 111-åriga historia.

Crystal Palace har de senaste 50 åren mest spelat i de två högsta fotbollsligorna i England. Men de tunga pokalerna saknas i prisskåpet på Selhurst Park. För mer än ett sekel sedan, 1905, tyckte ägarna av FA-cupfinalarenan i Crystal Palace i södra London att en klubb borde bildas för att arenan skulle användas. Där började den historia som skulle bli 111 år lång innan Crystal Palace står inför sin andra möjlighet att vinna FA-cupen.

Crystal Palace har varit i final en gång tidigare, 1990. Även då stod Manchester United för motståndet. Det var oavgjort, 3–3, efter förlängning. Returen vann Manchester United med 1–0.

Nu erkänner Crystal Palaces manager Alan Pardew att han känner trycket inför lördagens final, trots att favoritbördan hänger mycket tyngre på Manchester United.

– Jag känner tyngden av historien att aldrig ha vunnit någonting, säger Pardew.

– Vi har med oss det till matchen, så de här spelarna har chans att verkligen göra avtryck – med en första stor titel för Crystal Palace. Liksom spelarna i Leicester (som skrällvann Premier League) så skulle det verkligen betyda något för oss att vinna FA-cupen.