Nyheter Världen

Historisk dom afrikansk diktator

Tchads före detta diktator Hissene Habre ska dömas av domstol i Senegal. Arkivbild.
Tchads före detta diktator Hissene Habre ska dömas av domstol i Senegal. Arkivbild.

Tchads före detta diktator Hissène Habré döms till livstids fängelse för brott mot mänskligheten, efter en historisk rättegång i Senegal.

Applåder och hurrarop bröt ut i rättsalen i Dakar efter att domen fallit. Målsägande och anhöriga till offren för Habrés brutala styre kunde ses krama om varandra, märkbart rörda.

Habré, som var president i Tchad mellan 1982 och 1990, döms för brott mot mänskligheten, för attha beordratmördandet och torterandet av tusentals oppositionella.

Han fälls på i stort sett alla åtalspunkter, däribland även krigsbrott, tvångsslaveri, våldtäkt och kidnappning.

Protesterade

– Domstolen dömer dig till livstids fängelse, förkunnade domare Gberdao Gustave Kam, enligt AFP.

73-årige Habré, som kommit att kallas "Afrikas Pinochet" efter Chiles före detta diktator, hade suttit tyst och stilla fram till dess. Men när domen föll satte han handen i luften och ropade slagord mot den före detta kolonialmakten Frankrike.

Rättegången startade i juli förra året i en särskild domstol i Dakar, inrättad 2013 av Afrikanska unionen efter en överenskommelse med Senegal.

Det är första gången som ett lands tidigare ledare åtalas för brott mot mänskligheten i ett annat land än sitt eget.

Lång kamp

Domen markerar slutet på offrens långa kamp för att kunna ställa sin plågoande inför rätta.

– Det är tack vare offrens envishet som den här stora dagen har kommit, som äntligen ger upprättelse och rättvisa, säger advokaten Assane Dioma Ndiaye, uppenbart glad och lättad, till TT.

Han har företrätt offren i en process som för hans del började redan 2000.

– Också för Afrika är det en stor dag som gryr efter den här långa kampen mot straffrihet. Hur lång tid som än gått och vilken plats de skyldiga än befinner sig på går det inte att fly från den universella rättvisan, i synnerhet inte när det gäller så allvariga brott som mot mänskliga rättigheter, säger Ndiaye.

Kan överklaga

Flera lokala människorättsgrupper och internationella organisationer har länge stött offren i deras kamp för rättvisa. En av dem är Internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH).

– Vi är väldigt nöjda med att domen inkluderar alla åtalspunkter. Och att den faktiskt verkligen tog offrens vittnesmål i beaktande, säger Delphine Carlens, vice ordförande för FIDH:s rättsliga avdelning.

Habrés försvarare har hävdat att det inte varit klarlagt att deras klient känt till morden och övergreppen.

Han har två veckor på sig att överklaga domen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset