Sport

Historisk Phelps gör sitt femte OS

Michael Phelps efter segern på 200 meter fjärilssim.
Michael Phelps efter segern på 200 meter fjärilssim.

Michael Phelps är tidernas främsta olympier med 22 medaljer, varav 18 guld.Och fler kan det bli.Den amerikanske simlegendaren är klar för OS i augusti.

Michael Phelps, 31, bokade sin biljett till Rio de Janeiro genom att vinna 200 meter fjärilssim vid de amerikanska uttagningarna i Omaha, Nebraska.

Vinnartiden 1.54,84 var inte mycket att skryta med, men när Phelps såg resultatlistan sträckte han fem fingrar i luften.

Som för att markera att han är klar för sitt femte OS, fler än någon annan manlig amerikansk simmare har gjort.

– Det är därför jag är tillbaka, jag ville göra ytterligare ett OS, säger Phelps, som firade med fästmön Nicole och nyfödda sonen Boomer.

– Att få möjlighet att representera mitt land igen är något jag drömt om.

Slog Spitz rekord

Med 22 medaljer, varav 18 guld, är Phelps den mesta framgångsrika olympiern genom tiderna. I Peking 2008 vann han åtta grenar och passerade landsmannen Mark Spitz rekord med sju guld i samma OS från 1972. Totalt tog Phelps 13 medaljer i Peking, vilket också är rekord.

2014 dömdes Phelps till ett års villkorligt fängelsestraff och 18 månaders skyddstillsyn efter att ha kört rattfull efter en kväll på ett kasino.

– Med allt som har hänt, att kunna komma tillbaka – det här var förmodligen det tuffaste loppet jag har haft i mitt liv, säger Phelps.

– Det kändes inte så bra i de första heaten, det kändes faktiskt inte så bra i kväll. Men att komma med i laget var det viktigaste, det var det enda jag var tvungen att åstadkomma i kväll.

Gav allt

Phelps ledde vid varje vändning, men Tom Shields var nära att komma förbi på sista bassänglängden.

– Jag försökte ge allt och bad till gud att jag skulle orka. Jag har varit med så länge och att få det avslut jag vill betyder mycket för mig, säger Phelps.

Orlin Wagner/AP/TT
Michael Phelps under uttagningarna i Omaha.