Sport

Historisk proffsmatch i Norge

Cecilia Brækhus. Arkivbild.
Cecilia Brækhus. Arkivbild.

Första proffsmatchen i Norge sedan förbudet 1981.Det blir faktum när Cecilia Brækhus fajtas i Oslo i oktober.– Overkligt, en historisk dag, säger en rörd världsmästare.

På en skrattfylld presskonferens på onsdagseftermiddagen offentliggjordes det att Cecilia Brækhus – av många ansedd som världens bästa kvinnliga boxare – ska gå sin första match någonsin på norsk mark, i Oslo den 1 oktober.

Det blir den första proffsboxningsmatchen i Norge sedan förbudet mot proffsboxning infördes 1981. Ett förbud som hävdes 2014.

– Det har varit en krävande process, säger Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Colombiafödda Brækhus innehar samtliga stora världsmästarbälten (WBC, WBA, IBF och WBO) i weltervikt (max 66,7 kilo).

– En av Norges mest folkkära idrottare förtjänar att hyllas på hemmaplan av sitt eget folk, säger Norges kulturminister.

Den 10 september möts de svenska boxarna Mikaela Laurén och Klara Svensson i Stockholm. Det som är sagt att vara en kvalificeringsfajt om ett möte med Cecilia Brækhus. Med största säkerhet lär den matchen inte bli i Oslo i oktober.

– Vi jobbar med de sista detaljerna. Det är en historisk match så det ska vara en motståndare värdig ett historiskt arrangemang, säger Brækhus om jakten på en motståndare.