Nyheter Toppnyheter

Historisk storm lamslog New York

Ett fåtal vågade sig ut och promenera i Central Park i New York på lördagen när "Snowzilla" drog in.
Ett fåtal vågade sig ut och promenera i Central Park i New York på lördagen när "Snowzilla" drog in.

Amerikaner längs med USA:s östkust kan börja gräva fram bilar och snöröja vägar när monsterstormen mojnat. Ovädret tvingade mångmiljonstaden New York att stänga ner sin trafik. Men stämningen är upprymd i The Big Apple, berättar svenska Maria Wretblad.

– Nu är det väldigt mycket snö här, jag skulle säga att det har snöat ungefär en meter.

TT: Är det mycket även för en svensk som är van vid stora snömängder?

– Jag skulle säga att det är som en riktigt bra svensk vinter. Det är ju inte obekant för oss svenskar men för New York är det riktig, riktigt mycket, säger Maria Wretblad i telefon vid 22-tiden på lördagskvällen, New York-tid.

Wretblad bor med sin familj på centrala Manhattan och under eftermiddagen var hon ute och promenerade med sina barn.

Stängde ner

– De tyckte förstås att det var jätteroligt med så mycket snö. Och känslan är ganska upprymd bland människor här. Lite av en sensation. Men nu är det väldigt tyst ute.

Tystnaden berodde på att delstaten New Yorks guvernör, Andrew Cuomo, på lördagen gjorde vad tio av hans guvernörskollegor i östra USA gjort tidigare under helgen – förklarade nödläge.

Cuomo beslöt också att stänga och förbjuda trafik på samtliga vägar in och ur staden New York samt på Long Island – förutom räddningstrafik.

– Säkerheten är vår främsta prioritet, motiverade Andrew Cuomo beslutet.

Nästan rekord

Även Broadwayföreställningar ställdes in, museum höll stängt och en konsert med Bruce Springsteen blåstes av.

Stormen, som kallats "Snowzilla" i amerikanska medier, började slutligen bedarra under söndagen och planen var att öppna vägar och tunnlar igen på morgonen lokal tid.

Enligt den nationella vädermyndigheten hade 68 centimeter snö hunnit vräka ner över New York vid midnatt, bara millimeter mindre än rekordet från 2006. Huvudstaden Washington rapporteras ha fått uppemot sex decimeter. Där tvingades man stänga ner kollektivtrafiken under hela helgen.

Flera dödsfall

Ett tjugotal ovädersrelaterade dödsfall har rapporterats.

Bland annat bekräftade New Yorks borgmästare Bill de Blasio att tre personer dött medan de skottat snö, och enligt myndigheterna i North Carolina har minst sex människor avlidit i trafikolyckor.

I delstaterna Delawere och New Jersey kom också rapporter om översvämningar under lördagen. 120 000 hushåll har dessutom förlorat sin elektricitet i North Carolina och tusentals flygavgångar har ställts in på grund av ovädret.

Alex Brandon /AP/TT
Det kom flera rapporter om ovädersrelaterade dödsfall i samband med "Snowzillas" framfart i östra USA. Bilden är från Washington DC.
Seth Harrison /AP/TT
Stormen på USA:s östkust ställde till med stora trafikproblem och myndigheterna stängde av vägarna in och ut ur mångmiljonstaden New York.