Sport

Historisk Tinne fixade finalplats

Tinne Vilhelmson Silfvén har medaljchans i OS-dressyren.
Tinne Vilhelmson Silfvén har medaljchans i OS-dressyren.

Den är inte stor, men den finns där, men det ska inte pratas om den.Fram tills fredagens lagfinal är avgjord är ordet medalj tabu och något varken ryttare eller ledare vill ta i sina munnar.– Vi pratar prestation istället, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Tack vare veteranens säkra ritt på pålitliga valacken Don Auriello som sista ekipage är dressyrlaget i OS-final som femma av sex lag.

Procenten för Tinne: 76,429.

Procenten för laget: 75,319.

Glöm möjligheten att utmana Tyskland och Storbritannien. De står i en klass för sig och gör upp om guldet. Men till USA på tredje plats (76,971) är avståndet inte ointagligt. Mellan amerikanerna och svenskarna befinner sig Nederländerna. Där står fajten.

Sverige har sämst utgångsläge, men Vilhelmson Silfvén ser möjligheter för henne, Patrik Kittel, Juliette Ramel och Mads Hendeliowitz.

"Det bästa åket"

– Det vore fantastiskt om vi kunde göra såna här prestationer en gång till. Det får bli vårt mål, vårt fokus. Vi går för att alla ska rida riktigt bra, ha en riktigt bra prestation. Vi pratar inte om medalj, utan om den bästa prestationen, ritten, det bästa åket.

Själv ligger hon delad elva individuellt och ska misslyckas rejält för att inte ta en av de 18 platser som räcker till måndagens kür.

TT: Varför vill ni inte prata medalj?

– Det är bättre att prata prestation, annars blir man nervös. Det får inte finnas med i uppladdningen. Sedan kanske det finns med omedvetet.

Upp en procent

Förbundskaptenen Bo Jenå ville heller bolla med ordet medalj på tungan, men även han ser vissa utsikter till en riktigt rolig fredag.

– Samtliga måste upp någon procent.

TT: Då har ni en chans?

– Det har vi, säger han.

Efter Patrik Kittels 74,586 på Deja – han tyckte domarna var alldeles för snåla – hade Vilhelmson Silfvén pressen på sig att baxa laget till finalen.

– Jag var inte "shaky", tyckte det kändes bra att rida. Det där är olika från gång till gång. Det är så mycket som kan påverka för att man ska kunna hålla den förväntade uppladdningen. Det är stort ansvar att gå in när alla andra ridit så bra. Det är ett litet obehag men samtidigt skönt att veta att de andra gjort det bra.

Sjunde OS-starten

TT: Och nu är du en av fyra svenskar som gjort sju OS-starter...

– Yes! Jag sade innan att nu ska jag väl bli nedskjuten (två förlupna kulor har hittills prickat ridsportsanläggningen i Deodoro) för att inte få göra det. Vi skrattade åt att det skulle väl vara sjutton om jag inte kom ända fram när jag var så nära, säger Vilhelmson Silfvén och skrattar.

Hon sällade sig till det här sällskapet: Ragnar Skanåker, skytte, 1972-1996, Kerstin Palm, fäktning, 1964-1988 och Jörgen Persson, bordtennis, 1988-2012.

– Det är stort, det är kul, det är en ära.

Engelskan Charlotte Dujardin, den regerande OS-vinnaren, leder före tyskorna Kristina Broring-Sprehe och Isabell Werth. Övriga svenska individuella placeringar efter Grand prix: 19) Juliette Ramel, 22) Patrik Kittel och 29) Mads Hendeliowitz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset