Nyheter Toppnyheter

Historiskt jämnt val i Peru

– Detta är ett jämnt val utan tvekan. Vad vi ser är livskraften i demokratin i vårt land, det fyller mig med stolthet, sade Keiko Fujimori till sina anhängare, samtidigt som rösterna räknades.
– Detta är ett jämnt val utan tvekan. Vad vi ser är livskraften i demokratin i vårt land, det fyller mig med stolthet, sade Keiko Fujimori till sina anhängare, samtidigt som rösterna räknades.

Det är fortsatt extremt jämnt i presidentvalet i Peru. Över 95 procent av rösterna är räknade och än så länge har ingen av kandidaterna Pedro Pablo Kuczynski eller Keiko Fujimori utropats som segrare.

Kuczynski har en marginell ledning på 0,56 procentenheter över konkurrenten Fujimori, en ledning som krympt ju fler röster som räknats.

Utflyttade peruaner utgör närmare fyra procent av de röstberättigade, röster som ännu inte har räknats. De flesta av de peruaner som bor utomlands bor i USA, där Kuczynski har försökt samla stöd.

Fujimori hade ett starkt stöd bland de utflyttade väljarna första gången hon kandiderade för presidentposten 2011, ett val hon förlorade till den avgående presidenten Ollanta Humala.

I den första omgången i april vann Fujimori stort.

Fängslad fader

Keiko Fujimori är dotter till den för korruption fängslade expresidenten Alberto Fujimori. Många peruaner har blandade känslor för den tidigare – mycket auktoritäre – presidenten.

Fujimori har lovat fler poliser och soldater på gatorna för att hålla ordning i det våldsdrabbade landet och hon lovar att bygga fängelser högt upp i bergen, långt ifrån mobiltäckning, så att brottslingar inte kan utföra brott från sina celler.

Hennes motståndare, Pedro Pablo Kuczynski, har också lovat att bekämpa brottsligheten med en starkare poliskår och bättre fängelser.

Hårdare tag

I en mätning av Ipsos uppger 70 procent att brottsligheten är den viktigaste frågan i presidentvalet.

Båda kandidaterna är högerorienterade när det gäller ekonomin, och har lovat att föra en marknadsvänlig ekonomisk politik.

Årets presidentval är ett av det jämnaste i landet någonsin. Det kan dröja flera dagar innan det officiella valresultatet presenteras, enligt landets valkommission Onpe.

Martin Mejia/AP/TT
– Vi vill ha ett demokratiskt land, ett land som förespråkar dialog, sade Pedro Pablo Kuczynski till sina anhängare samtidigt som rösterna räknades.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset