Nyheter Världen

Historiskt smutsig valrörelse väntar

Republikaneras presidentkandidat Donald Trump beskylls ständigt för att förnedra och håna sina motståndare.
Republikaneras presidentkandidat Donald Trump beskylls ständigt för att förnedra och håna sina motståndare.

Personangreppen mot Hillary Clinton har varit många och hårda under Republikanernas konvent. Smutsigare lär det dock bli i höst – från båda sidor.– Det blir värre än vi någonsin sett, säger statsvetaren Paul A Beck om striden mellan Clinton och Trump.

"Gör Amerika nummer ett igen" och "Skapa jobb i USA" har varit officiella teman för Republikanernas konvent. Ett mer inofficiellt skulle kunna vara "Attackera Hillary Clinton". Lika självklart som rött, vitt och blått inne i arenan har attackerna mot Demokraternas presidentkandidat varit. Det är en av få saker som förenar de splittrade Republikanerna.

Bara under en kväll nämndes hon vid namn 57 gånger av sju olika talare enligt tv-kanalen ABC. Förre presidentkandidaten Ben Carson jämförde henne med "djävulen". New Jersey-guvernören Chris Christie skrek "sätt henne i fängelse" och en annan talare drog upp Monica Lewinsky-affären.

Följer en linje

Påhoppen följer en linje som lär fortsätta under höstens presidentvalskampanj när Donald Trump ska göra upp mot Clinton, säger Paul A Beck, professor emeritus i statsvetenskap vid Ohio State University.

– Redan innan Trump kom fram sades det från Republikanerna att medlet mot Hillary var att förtala henne gällande stil och personlighet. Sedan har Trump tagit det till ännu en nivå. Sanningen är att han till och med kommer att hitta på saker. Det blir en väldigt otäck och illasinnad kampanj, särskilt från Trumps sida, tror Beck.

TT: Till och med ur ett historiskt perspektiv?

– Jag befarar att det blir värre än något vi tidigare sett.

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal är på plats i Cleveland, och var även på konventet för fyra år sedan. Hon ser en tydlig skillnad på hur tonen har förändrats och poängterar för TT att hon inte stödjer Trump.

– Tidvis kändes det som lynchstämning här inne. Det enda som saknades på scenen var en giljotin. Jag tycker inte det här är bra för det politiska samtalet. Jag har inget emot att man visar sig mänsklig som politiker och uttrycker kraftfulla saker ibland, men den här typen av polarisering är inget som skapar den enhet som USA behöver.

TT: Men är det ett framgångsrecept för att vinna röster?

– Den hårda tonen handlar inte så mycket om övriga väljare utan att ena partiet mot en gemensam fiende. I övrigt har man nämligen inte så mycket gemensamt. Då hoppas man att det ska tilltala de republikaner som inte gillar Trump att ändå gå till valurnorna, säger hon.

Ringa in 26 september

Avskyn mot Donald Trump förenar i sin tur Demokraterna. Även från deras håll är kampanjen att smutskasta motståndaren i full gång.

En reklamfilm som visas flitigt på tv-kanaler visar en rad olika barn som tittar på tv. De får då se en kavalkad med Trumps värsta utspel. Budskapet är: "Våra barn tittar, vilken president vill du att de ska se?"

– Hillary kommer att försöka visa hur Trump har ändrat sig i viktiga frågor som abort, homosexuella och tortyr som straff när det gäller terrorbrott, säger Paul A Beck.

Den 26 september blir nu nästa viktiga datum. Då möts de ansikte mot ansikte i den första valdebatten.

Andrew Harnik/TT/AP
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har varit i skottgluggen under Republikanernas konvent. Alla väntar sig nu ombytta roller nästa vecka när Demokraternas konvent hålls i Philadelphia.