Teknik Nyheter Världen

Historiskt vikingafynd i Danmark

Armringarna som hittades. Ringen längst ner till vänster är i silver, de andra i guld.
Armringarna som hittades. Ringen längst ner till vänster är i silver, de andra i guld.

En grupp amatörarkeologer har grävt fram det största guldfyndet från vikingatiden som hittills gjorts i Danmark. De sju ringarna tillhörde vikingatidens elit, enligt en expert.

Fyndet består av sju armringar som grävdes fram i Vejen på Jylland, sex av dem är i guld och ett i silver. Den sammanlagda vikten på guldet uppgår till 900 gram, skriver danska Nationalmuseet i ett pressmeddelande.

"Vi kände verkligen att vi hade hittat guldet vid slutet av regnbågen när vi fann den första ringen, och när det dök upp fler så blev det nästan overkligt", säger Marie Aagaard Larsen, en av amatörarkeologerna, i pressmeddelandet.

Armringarna tillhörde vikingatidens översta elit, enligt danske vikingaexperten Peter Pentz. Ringarna kan ha getts som gåva från en storman för att bygga allianser, som belöning till hans underlydande, eller som så kallade edsringar. Fyndet är speciellt eftersom guld utgör en så stor del av den sammanlagda vikten.

"De flesta skatter (under vikingatiden) innehåller enbart silver. Om det är guld, så är det alltid en liten del, och inte som här där det är merparten", säger Peter Pentz.

Ett mindre guldfynd, en kedja, gjordes på samma plats 1911. Kedjan har förmodligen grävts ner samtidigt som armringarna, enligt museet.