Nöje Krog

Hitta Göteborgs bästa brunch

Fratelli Gridelli på Tengérsgatan 26.
Fratelli Gridelli på Tengérsgatan 26.

Juicefest, italienskt, boule eller lyxigt? Var finns den ultimata brunchen för dig? Metros matkritiker har käkat sig runt bland Göteborgs bruncher och utsett de fem bästa.

Emelie Lager

Atelier (Hotell Pigalle) på Södra hamngatan 2.

Emelie Lager

Norda (Hotell Post) på Drottningtorget 10.

Emelie Lager

Boulbar på Rosenlundsgatan 8.

Emelie Lager

Hagabadet på Haga Östergata 6.

Fratelli Gridelli: Färgsprakande och uppiggande
Här på Fratelli Gridelli är det passion, glöd och glädje som möter dig när det är dags för helgbrunch. I den lilla italienska butiken/restaurangen, ett stenkast från Scandinavium, möter du ett färgsprakande bord uppdukat av frukter, pasta, chark, smörgåsar, oliver, ostar, yoghurtdrinkar och färskpressade juicer. Allt ekologiskt, biodynamisk och naturligt. Och så härligt kaffe på det, lika starkt och uppiggande som att skjuta upp kaffebönor i venen med harpun.
Öppet: Lör 10–14.
Pris: 199 kronor.
Betyg: 5
 

Atelier (Hotell Pigalle): Av arkitekter i himlen
Glöm sömniga servitriser och trötta servitörer (som är alldeles för vanligt tyvärr), här på Atelier är det en förträfflig lyxbrunch på det charmigaste hotellet i stan, Pigalle, som väntar. Här njuter du av bovetevåffla med löjrom, egg royale samt flankstek och bakat ägg. Till dessert blir det äpple, glass och havresmulor. Inramningen är maximalistisk och vackert designad. Och i bakgrunden en brasa och dj. Alltså en mer elegant och uppstyrd upplevelse. Det är en brunch ritad av arkitekter i himmelen. Ett föredöme i brunchvärlden helt enkelt. Fast ibland när man tittar runt och insuper det sprakande klientelet vet man inte vad som är bäst, brunchen eller den eklektiska röran som utgör ­gästerna. Glöm stadens nattklubbar flera timmar ­senare, det är här festen är på lördagar.
Öppet: Lör 12–14.
Pris: 245 kronor.
Betyg: 5
 

Norda (Hotell Post): Dessertbuffé av prisad konditor
Brunchens upplägg är olika bord med varsitt tema: Det kan röra sig om West Coast-bordet med läckerheter som skagenröra, varmrökt laxröra, västerbottenpaj, sill och strömming, ost och gravad lax. Eller till exempel Chinatown som bjuder på nudelsallad, sjögrässallad, sojarimmad lax och tatakibiff med surade grönsaker. Men den kanske klaraste lysande stjärnan är en fin dessertbuffé med godsaker bakade i hotellets eget konditori under ledning av chefskonditor och tillika Årets Konditor 2013, Patrik ­Fredriksson.
Öppet: Lördag–söndag: 12–15.30.
Pris: 315 kronor (då ingår en ­huvudrätt).
Betyg: 4
 

Boulebar: Kasta klot och ät
Boulebar. Boule är en ”sport” som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad ”lille”. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike.
Och har du grava franska komplex kan du ta dig till Rosenlund och kasta lite klot samtidigt som du avnjuter en franskinspirerad brunch i form av ostron, ostar, bröd och knäckig crème brûlée. Och varför inte lägga till ett glas franskt bubbel, en fin crémant från Bourgogne kanske, eller en klassisk Bloody Mary. Allt naturligtvis för att skärpa ditt boulespel.
Öppet: Lördag–söndag 10–15.
Pris: 250 kronor.
Betyg: 3
 

Hagabadet: Vacker miljö mitt i stan
På lördagar och s­öndagar dukas här upp en brunch bestående av både fisk-, skaldjur-, kött- och vegrätter i vacker miljö mitt i stan. Och våfflor, pajer och praliner finns att hämta här också, om du nu önskar det. Här finns fantastiska juicer och proteindrinkar. Tänk variationer på havtorn, nypon och hallon eller brännässla, kål och mynta. Avsluta med utvalda godsaker från deras dessertbuffé med massor av läckra sötsaker. Finns även alternativ för veganer i form av fin rawfood.
Öppet: Lördag–söndag 11–16.
Pris: 299 kronor.
Betyg: 4

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje