Sport Sport-topp

Hjälten Éder tackade Ronaldo

Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater firar Portugals EM-guld.
Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater firar Portugals EM-guld.

Éder ordnade Portugals historiska EM-titel.Enligt anfallaren var det mycket tack vare lagkaptenen Cristiano Ronaldo.– Han gav mig sin styrka och energi, sade han efter 1–0 efter förlängning mot Frankrike.

För Éder har mästerskapet till stor del handlat om att sitta på bänken. Det var även så anfallaren fick inleda finalen mot hemmanationen Frankrike på i Paris. Men till slut fick han tecknet från förbundskapten Fernando Santos, och i den 79:e minuten ersatte han den unge talangen Renato Sanchez.

Inför förlängningen fick 29-åringen sedan några ytterligare ord på vägen.

Inte från Santos.

Utan från knäskadade Cristiano Ronaldo.

– Han sade att jag skulle göra segermålet, sade Éder.

Väntat på sin chans

Med dessa få ord i huvudet såg han till att skriva portugisiska historia.

I 109:e minuten tog Éder ett par steg in i planen och drog till med högern. Trots att han halkade med stödjebenet var avslutet tillräckligt – både sett till kraft och riktning – för att överlista målvakten Hugo Lloris.

– Sedan jag har fått vara med i landslaget har jag alltid vetat att min chans skulle komma. Fernando Santos vet om mina styrkor och det gör alla lagkamrater. De litar på mig och jag har jobbat hårt. Jag är väldigt glad över det vi har åstadkommit, sade han.

– Det var ett fantastiskt ögonblick. Vi kämpade väldigt hårt. Vi visste att vi hade det portugisiska folket bakom oss. Vi stred otroligt hårt, vi var fantastiska. Vi förtjänar den här titeln med tanke på allt arbete vi har lagt ner under en sådan lång tid. Portugal har törstat efter en titel så länge. Det här är fantastiskt och välförtjänt.

Kramade om Ronaldo

Frankrike gjorde några försöka att ta sig tillbaka in i matchen, men tiden var för knapp och spelarna hade fortsatt problem med att hitta luckorna i Portugals täta försvar.

Éders mål visade sig bli finalens enda, och därmed såg han till att mästerskapet i Frankrike blev historiskt.

Kort efter slutsignalen på Stade de France rusade Portugals spelare för att fira EM-titeln.

Efter ett par segervrål och glädjestudsar letade den 29-årige matchvinnaren upp Cristiano Ronaldo, gav honom en kram och tackade för orden som visade vägen i mötet med Frankrike.

Martin Meissner/AP/TT
Cristiano Ronaldo lyfter EM-bucklan för Portugal. Storstjärnan utgick skadad tidigt i finalen mot Frankrike – men fick jubla till sist efter Éders segermål.
Thibault Camus/AP/TT
Cristiano Ronaldo lämnade EM-finalen på bår och i tårar – men fick till slut gråta av EM-guldglädje.
Michael Sohn/AP/TT
Éder jublar efter att ha skjutit in det som blev segermålet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset