Nyheter Världen

Hjärndöd efter läkemedelstest

Frankrikes hälsominister Marisol Touraine och professor Pierre-Gilles Edan, chef på neurologiavdelningen på sjukhuset i Rennes.
Frankrikes hälsominister Marisol Touraine och professor Pierre-Gilles Edan, chef på neurologiavdelningen på sjukhuset i Rennes.

Fem personer vårdas på sjukhus och en har förklarats hjärndöd i Frankrike efter att ha deltagit som försökspersoner i test för ett nytt läkemedel.

Enligt hälsominister Marisol Touraine hade de sex personerna "deltagit i försök med ett läkemedel som tas oralt" i närheten av Rennes i nordvästra Frankrike. Vid en presskonferens sade Touraine att det portugisiska företaget Bial är tillverkare av medicinen.

– Det här är utan motstycke i Frankrike, sade Touraine som lovade att få fram vem som är ansvarig.

Chefen för neurologiska avdelningen på sjukhuset i Rennes, Pierre-Gilles Edan, säger att tre av dem som vårdas på sjukhuset har fått skador som kan bli bestående.

Ingen cannabis

Ministern dementerar uppgifter om att det skulle röra sig om ett cannabisbaserat läkemedel. Medicinen som personerna har testat är tänkt att behandla tillstånd som ångest. Den agerar på naturliga receptorer i kroppen som kallas endocannabinoider som reglerar humör och aptit, enligt ministern.

Företaget Bial säger i ett uttalande på kvällen att man har följt "bästa internationella praxis" och har följt "tillämplig lagstiftning". Man säger att man kommer att samarbeta i utredningen av händelsen.

Olika doser

Den person som förklarats hjärndöd kom till sjukhuset i Rennes i måndags, övriga fem sökte vård senare i veckan. Sammanlagt har enligt Bial 108 personer fått medicinen i olika doser. De sex som togs in på sjukhus tillhörde en grupp som tog medicinen regelbundet.

Personen som är hjärndöd är enligt den svenska lagens definition död.

Testet utfördes av företaget Biotral och var en så kallad fas 1-studie där man testar ett läkemedel på människor för första gången för att se om det har biverkningar och vilka doser som är lämpliga. Testet har nu avbrutits.

Missöden i samband med tester av läkemedel är ovanliga. För tio år sedan fick sex män föras till intensivvård i London efter att ha testat ett läkemedel.